Den smarta elmätaren

Med din nya elmätare kan du använda elen smartare och mer hållbart. Via HAN-porten har du även möjlighet att koppla upp dina smarta prylar i hemmet så att de styrs av elpriset och elbehovet som finns i fastigheten.

Nya krav på elmätaren

Energimarknadsinspektionen ställer krav på nya funktioner i elmätaren, bland annat kräver de ett lokalt kundgränssnitt.

I samband med det har Energiföretagen i ett gemensamt arbete med flera medlemsföretag enats om en branschrekommendation kring hur det lokala gränssnittet ska fungera samt hur det rent fysiskt ska se ut.

Några av de viktigaste skälen till att ha ett fysiskt gränssnitt på elmätarna är:

IT-säkerhet

Myndighetskraven säger att gränssnittet ska vara enkelriktat för att minimera risken för intrång. Ett fysiskt gränssnitt är också säkrare då man måste ha fysisk åtkomst till gränssnittet.

Ett trådlöst gränssnitt ger möjligheter till åtkomst för obehöriga även om de inte har fysisk åtkomst till mätaren. Man kan skydda ett trådlöst gränssnitt men det kräver i så fall att både du som kund och vi som nätägare involveras i säkerhetslösningen.

Standardiserat

Gränssnittet ska vara baserat på internationella standards, så att det är möjligt för kunder och energitjänsteföretag att enkelt utveckla produkter och tjänster för bredare marknader.

Vidare innebär standardiseringen att kostnaderna för kundgränssnittet hålls låga över tid.

Framtidssäkerhet

Den smarta elmätaren är konstruerad för att sitta hos dig som kund under lång tid, medan utvecklingen av energitjänster och produkter är snabbare. Gränssnittet ska därför vara så enkelt att du som kund själv ska kunna byta din utrustning i hemmet utan involvering med oss som nätägare.

Du ska också enkelt kunna flytta din utrustning till en annan bostad. Ett enkelt och tydligt fysiskt kundgränssnitt ger möjlighet till detta. Vi som nätägare ska också enkelt kunna byta elmätaren utan att din utrustning påverkas.

Behöver du hjälp?

Kontakta oss om du har frågor om den nya elmätaren, så hjälper vi dig.

Kontakta kundservice