Om vatten

Tänk dig en alldeles vanlig dag: Du lagar mat, tvättar, städar, går på toa, duschar och vattnar blommor. Till allt detta behövs vatten. Därför arbetar vi dygnet runt, året om för att leverera vatten av högsta kvalitet hem till din kran.

Vi levererar vatten i världsklass

Det vatten som kommer ur kranen är miljövänligt, lokalproducerat, garanterat färskt och tillgängligt dygnet runt. Dessutom till ett pris som är tusen gånger billigare än vatten på flaska. Så vill vi att det ska fortsätta vara.

Ett hållbart vatten- och avloppsnät är viktigt, både för att din vardag ska fungera men också för samhällsviktiga funktioner som äldreomsorg, sjukvård och skola.

En långsiktig och hållbar vattenförsörjning är grundläggande för samhället. Du som bor i Södertälje får hem dricksvatten som är friskt, gott och av högsta kvalitet – utan att du ens tänker på det.

Naturlig rening

Ditt dricksvatten består i dag av både grundvatten och vatten från Mälaren som renas på naturlig väg via Malmsjöåsen. Hela processen, från att vattnet pumpas upp från Mälaren fram tills du får hem det till din kran, tar cirka tre månader.

Eftersom reningen i Malmsjöåsen sker genom en naturlig sil av grus och sten behövs det inte tillsättas mer kemiska tillsatser än vad som krävs för att ledningarna ska hålla sig i bra skick.

Tack vare naturlig rening kan vi leverera dricksvatten som lever upp till Livsmedelsverkets högt ställda krav.

Kranvatten - vårt viktigaste livsmedel

Kranvattnet är också vårt mest kontrollerade livsmedel. För att säkerställa att vattnet i Södertälje alltid är bra tar Telge Nät kontinuerligt vattenprover på ett stort antal platser runt om i ledningsnätet. Samtidigt tas prover från våra reservoarer och på utgående vatten i vattenverken.

Vad innehåller dricksvattnet?

3 snabba fakta om vatten

  1. Vi har mjukt vatten i Södertälje med ett värde på 4,2 DH
  2. pH-värdet ligger på cirka 8 och är svagt basiskt
  3. En liter vatten kostar cirka 2 öre

Gemensam VA-policy

Tillsammans med Södertälje kommun har vi tagit fram en VA-policy, med principer för VA-planeringen. Syftet är att styra mot en hållbar vatten- och avloppsförsörjning och en gemensam långsiktig plan för hela kommunen, både inom och utanför verksamhetsområdet vatten och avlopp.