Byte av kundnod

Under perioden 2022-2024 byter vi ut cirka 13 000 kundnoder. Arbetet utförs för att du ska kunna surfa med högre hastighet och för att stadsnätet ska fortsätta vara stabilt och driftsäkert även i framtiden.

Vad är en kundnod?

Kundnoden är den hårdvara som omvandlar fibern till bredbandsuppkoppling så att du kan surfa på internet, se på tv och kanske ringa via bredbandet. Den sitter oftast på en vägg i ditt hem.

Därför byter vi kundnoden

Anledningen till bytet är att ett digitalt samhälle kräver ett snabbt och stabilt fibernät med hög driftsäkerhet, både nu och i framtiden. De kundnoder som byts har gjort sitt och nått slutet på sin tekniska och ekonomiska livslängd.

Bytet tar cirka en och en halv timme, det kostar dig ingenting och vi ser till att allting fungerar precis som det gjorde innan vi ger oss av.

Några saker att ha koll på inför bytet

För att bytet ska gå så smidigt som möjligt finns några saker du behöver vara medveten om och tänka på.

 • Vi ringer dig 2-3 dagar innan vi kommer för att föreslå en tid och meddela om du behöver vara hemma vid bytet. Innan vi kommer hem till dig behöver du se till att kundnoden och arbetsområdet inte är blockerad av möbler eller annat.
 • Bytet utförs av vår samarbetspartner Telge Tillväxt på uppdrag av Telge Nät.
 • För att du ska veta att det verkligen är vi som kommer legitimerar vi oss alltid genom ett giltigt behörighetsbevis. Vi bär även kläder med Telge Näts och Telge Tillväxts logga.
 • Bytet av kundnoder inleds 31 januari 2022 och löper på områdesvis fram till årsskiftet 2024. Nedan kan du se när vi preliminärt kommer till ditt område.
 • Arbetet sker områdesvis och vi räknar med att byta ut cirka 45 kundnoder per vecka.

Områden och preliminär tidplan

Etapp 1
 • Område: Viksängen
  Tidplan: Februari-mars 2022
  Totalt antal kunder: 320 st
Etapp 2
 • Område: Grusåsen
  Tidplan: April-augusti 2022
  Totalt antal kunder: 884 st
Etapp 3
 • Område: Brunnsäng
  Tidplan: September-oktober 2022
  Totalt antal kunder: 297 st