Sopor, sortering och återvinning

Hur sorterar jag mina sopor? Vad ska gå till återvinning? Det kan vara svårt att veta. Här har vi samlat all information om vad som gäller för sophantering och sortering – så att det blir lätt för dig att göra rätt.

Avfall och avfallssortering

Det finns två återvinningscentraler i Södertälje, Returen och Tveta. Dit åker du själv med ditt grovavfall, elavfall och farligt avfall (till exempel färgburkar, kemikalier eller motorolja).

Även du som bor hos oss i markplan och behöver slänga ditt trädgårdsavfall hänvisas till återvinningscentralerna.

Hitta till återvinningscentralen

Sorteringsguiden

Ibland är det svårt att veta vad som ska sorteras var. Ta hjälp av smarta sorteringsguiden.

Testa sorteringsguiden

Rullande återvinning

Telge Återvinnings tjänst Rullande återvinning besöker olika områden i Södertälje två gånger per år. Här kan du lämna grovsopor som trasiga möbler, pulkor, presenningar och cyklar till exempel. Du även lämna farligt avfall, färgrester, elektronik, däck och textilier. Likaså hela och rena prylar till återbruk.

Läs mer om Rullande återvinning

Enkelt att sortera nära hemmet

Som hyresgäst hos oss finns det goda möjligheter att sortera ditt avfall. Alla våra hyresgäster har möjlighet att sortera mat- och restavfall samt hushållssopor nära hemmet.

Grovavfall

Har du större eller tyngre avfall du vill bli av med hemma? Ta hjälp av grovavfallsbilen. En gratistjänst som vi erbjuder dig som är hyresgäst!

Den besöker flera av våra bostadsområden under våren och hösten. Ett enkelt sätt att bli av med grovavfall om du har svårt att ta dig till återvinningscentralerna.

Hit kommer grovavfallsbilen

Mat- och restavfall

Ditt matavfall slänger du i den prickiga papperspåsen. Mat- och restavfallspåsarna lämnar du i behållaren för mat- och restavfall. I papperspåsen ska endast matavfall slängas, för att sedan kunna bli biobränsle.

Vid inflytt får du alltid en startranson med påsar till ditt matavfall. Nya påsar finns att hämta på ditt distriktskontor.

Hitta ditt distriktskontor

Förpackningar och tidningar

På flera platser i våra områden finns platser där du kan sortera dina förpackningar och tidningar. Dessa ska inte slängas som restavfall.