Var rädd om vattnet - spola rätt

Vatten är vårt kanske viktigaste livsmedel, en förutsättning för att vi ska överleva. Vi använder samma vatten om och om igen, och därför är det viktigt att vi är rädda om både vattnet och om det VA-nät som förser oss med friskt vatten och som renar avloppsvattnet. Därför är det viktigt att tänka på vad vi spolar ut i avloppet.

Vad får spolas ner i toaletten?

I toaletten får du bara spola ner sådant som du har ätit eller druckit först, och så toalettpapper förstås. Att endast spola ner kiss, bajs och toalettpapper i din toalett är ett enkelt sätt att bidra till ett bättre och renare vatten.

Skräp som hushållspapper, servetter, tops, bindor, hår, tandpetare och liknande slänger du i papperskorgen. Då blir det inte stopp i din toalett och vi kan rena vattnet ännu bättre på våra anläggningar och släppa tillbaka ett än renare vatten till Mälaren igen.

Så tar du hand om matfett

När du steker eller friterar mat blir det ofta fett kvar i stekpannan – undvik att hälla ut det i vasken när du diskar. Anledningen är att fett och olja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av ledningar och i avloppspumpar där de kan orsaka stora problem och leda till stopp i avloppet.

I stället kan du samla upp matfettet och lämna det till återvinning. Med hjälp av Miljötratten häller du enkelt upp det överblivna fettet i en plastflaska så att du kan lämna det till återvinning.

Genom att återvinna matfettet tar du vara på en viktig resurs som blir till biogas och biodiesel. Det används även som råvara i framställningen av tvål, stearinljus, tvättmedel och gummi.

Apoteket tar tillbaka dina överblivna mediciner

Det är svårt för avloppsreningsverken att rena vattnet från mediciner. Häll inte ut dem i avloppet, utan lämna dem på apoteket i stället.

Återvinningscentralerna tar emot dina färgrester

Färgrester räknas som farligt avfall och lämnas på våra återvinningscentraler. Det gäller all färg: vattenbaserad, vattenlöslig och även miljömärkt eller färg som benämns som miljövänlig.

All färg innehåller nämligen ämnen som är mer eller mindre skadliga för avloppsreningsverket och miljön.

Tvätta bilen miljövänligt

Du fultvättar väl inte din bil? Fultvätt betyder att tvätta bilen på en garageuppfart eller gata där orenat vatten rinner direkt ut i naturen via dagvattenbrunn och förorenar närmaste vattendrag, sjö eller hav.

Vi vill alla bada i rent vatten. Genom att tvätta din bil i en biltvätt bidrar du till ett renare vatten och en bättre miljö.

Använd lagom mycket tvättmedel

I Södertälje har vi mjukt vatten vilket innebär att du kan dosera sparsamt med disk- och tvättmedel. Det spar på miljön och ditt tvättmedel räcker längre.

Minska mängden mikroplaster i haven

Tyger av syntetmaterial, som fleece, polyester och akryl släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas. Även om mycket fångas upp på reningsverken hamnar ändå miljontals små mikroplast-rester i våra vattendrag varje timme.

Genom att välja bort plagg i syntetmaterial och vädra oftare än att tvätta bidrar du till att minska plasten i havet. Du kan också använda en särskild sorts tvättpåse som fångar upp mikroplaster.

Vanliga träningskläder kan förgifta våra sjöar

Visst är det skönt att träna – och ännu skönare att slippa lukta svett när du gör det! Men visste du att så kallade luktfria sportkläder kan innehålla antibakteriellt silver?

Branschorganisationen Svenskt Vattens undersökning ”Silverläckan” visar att efter bara tio tvättar har 31-90 procent av silvret tvättats ur. Silvret är giftigt och toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön.