Vattenfotavtryck

Av allt vatten som vi konsumerar under en dag är 97 procent osynligt för oss. Men i livsmedel, kläder och många andra varor döljer sig ”virtuellt vatten”, det vill säga vatten som har förbrukats under produktionsprocessen, inklusive i förpackningar och transport.

Synligt och virtuellt vatten

Om du är som de flesta andra kanske du brukar börja dagen med en dusch? Vattnet du tvättar dig med är synligt och mängden är mätbar. Men din vattenkonsumtion fortsätter, även efter att du har stängt av vattnet.

När du till exempel drar på dig ett par nya jeans förbrukar du 8 000 liter virtuellt vatten. Tar du därefter på dig en ny t-tröja av bomull kan du lägga till ytterligare 2 500 liter.

När du tömmer frukostens kaffekopp har du inte bara förbrukat ett par deciliter dryck utan även 130 liter vatten som behövs för att odla kaffebönorna som gick åt till koppen.

Vatten finns överallt. I sjöar, åar och i marken vi går på. Varje dygn använder vi 160 liter vatten per person i Sverige. Men det är bara det vatten som vi ser. Vår faktiska konsumtion är betydligt större.