Så här installerar du

Vid en beställning av fiberanslutning till stadsnätet får du en kundnod installerad på väggen. Kundnoden är utrustad med uttag/portar för bredband, tv och telefoni. Bor du hos Telge Bostäder eller Telge Hovsjö är kundnoden redan på plats.

Kom igång med installationen

När kundnoden är installerad och driftsatt kan du koppla in nätverkssladden från datorn till kundnoden och efter det komma igång med att beställa tjänster (internet, tv och/eller telefoni).

Bredband

Anslut din dator till nätverket genom att koppla nätverkskabeln (rak LAN-kabel) från datorn in i LAN1/port 1 på kundnoden.

Har du en router för trådlöst nätverk kopplar du från wan/ethernet på routern direkt till LAN1/port 1 på kundnoden.

Oavsett vilken kundnodsmodell du har kopplas nätverkskabeln alltid in i första uttaget/porten.

Kabel-tv för dig som bor hos Telge Bostäder eller Telge Hovsjö

Om du är hyresgäst hos Telge Bostäder eller Telge Hovsjö är kundnoden redan ansluten till ditt tv-uttag. Det enda du behöver göra är att koppla in antennsladden från tv:n till tv-uttaget. Gör sedan en kanalsökning på tv:n så att dina kanaler sparas. Läs mer om hur du gör i instruktionsboken för din tv.

Tv via fiber

För att kunna se på tv via fiber behöver du en digitalbox eller ett programkort. Boxen kopplas in i kundnodens LAN2/port 2. För mer information kontakta din tjänsteleverantör.

Så installerar du – steg för steg

OBS! För teknisk support, kontakta alltid din tjänsteleverantör.

  1. Koppla ihop kundnoden och datorn med nätverkskabeln som du sätter i uttaget LAN1/port1.
  2. Starta webbläsaren för att beställa dina tjänster.
  3. Har du förbeställt tjänster kan aktivering av tjänsterna ta några dagar. Exakt leveranstid för internet, telefoni- och tv-tjänster eller paket får du av den tjänsteleverantör du väljer. När du beställt tjänsterna skickar din tjänsteleverantör hårdvaran som krävs för att använda dem (till exempel tv-box).

Med en router eller tv-switch kopplar du in datorer, nätverksskrivare, spelkonsoler och annan hemelektronik så att alla enheter fungerar trådlöst i alla rum om du så önskar. Ibland ingår utrustning i abonnemanget, fråga din tjänsteleverantör vad som ingår i din beställning.

Vad betyder lamporna?

  • Gult sken: Du är ansluten med max 100 Mbit/s.
  • Grönt sken: Du är ansluten med max 1 000 Mbit/s.
  • Blinkande sken: Porten är aktiv och data överförs. Om du till exempel har anslutit sladden i LAN1/port 1 kommer LAN1/port 1-lampan att lysa (eller blinka).

OBS! Låt utrustningen stå på.