Minska matsvinnet

En tredjedel av all mat som produceras hamnar aldrig i någons mage. Att kasta mat innebär ett enormt slöseri med resurser. Med bättre planering är det lätt att minska matsvinnet.

Undvik onödigt slöseri

Ofta är det frukt, grönsaker, bröd och matrester som kastas. Det innebär ett enormt resursslöseri och därför är det viktigt att inte kasta mat i onödan. För att producera mat krävs gödning, jordbruksmaskiner med mera. De har kört förgäves om inte maten äts upp.

Ett av FN:s globala hållbarhetsmål är att halvera matsvinnet till 2030. Det finns med i Sveriges livsmedelsstrategi.

Planera, förvara och tillaga

De flesta av oss vet att det kastas för mycket mat, men det räcker inte för att matsvinnet ska minska. Du behöver lita på dina sinnen och våga äta matrester som stått mer än några dagar i kylskåpet. Vill du ta hand om ätbar mat bättre så är planering, förvaring och tillagning nyckelord.

Att mat har passerat sitt bäst före-datum betyder inte automatiskt att den blivit dålig – den håller ofta långt efter, utan försämrad smak och kvalitet. Använd dina sinnen, lukta och smaka för att avgöra.

Förvara i rätt temperatur

Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst.

En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen.

Lär dig prata svinniska
  • Kylchilla – att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre!
  • Restsamtal – att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer.
  • Doggybagga – att fråga restaurangen efter en matlåda för resterna.
  • Svinntage – när gårdagens middag är ännu godare dagen efter.
  • Vaskvägra – att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta.