Toalettavfall från enskilda avlopp kan vara ett stort miljöproblem, om inte anläggningarna fungerar så som de ska. Enskilda avlopp som inte uppfyller krav för rening av avloppsvatten belastar omgivningen med övergödning. Till slut hamnar näringsämnen som släpps ut till Östersjön och Mälaren.
I Hölö är problemen speciellt allvarliga. Kyrksjön och Lillsjön hör till landets mest övergödda insjöar.
Avloppsvattnet tas om hand
Därför har Telge Nät, i samarbete med Södertälje kommun och LRF Mälardalen, inlett ett arbete med att omvandla avloppsslammet till gödsel.
Anläggningen i Hölö har möjlighet att ta emot 1 500 kubik toalettavfall varje år. Avlopsslammet tas om hand, komposteras och används lokalt som en del av näringsämnernas naturliga krettslopp, i stället för att köra slammet längre bort till slamtömning som leder till Himmelfjärdets avloppsreningsverk. I avloppsreningsverket renas avloppsvattnet, men en mindre del av näringsämnena hamnar tillbaka till naturens kretslopp
Reningen görs genom att våtkompostera slammet och sedan tillsätta urea. Urea höjer pH-värdet vilket dödar bakterier. Den första spridningen av hygieniserat gödsel gjordes sommaren 2013. Den hygieniserade slammprodukten används till betesvall.