Flytta ut–guide

Dags att flytta? Här är en lista på saker som är lätta att glömma men bra att komma ihåg inför avflyttning.

Det här gäller när du flyttar ut

Det finns några praktiska saker du behöver tänka på när du flyttar. Det kan gälla allt från att säga upp olika abonnemang till att flyttstäda. Här hittar du tips och råd som är bra inför flytten.

Vill du börja samla poäng igen?

När du flyttar ut eller byter bostad hos oss nollas dina poäng. För att börja samla poäng igen behöver du göra en ny intresseanmälan.

Har du funderingar inför flytten eller hittar du inte informationen du söker? Välkommen att kontakta oss.

Kontakta kundservice

Flyttdags? Tänk på det här:

Det kan låta självklart, men vi tar bara emot skriftliga och daterade uppsägningar med underskrift från den som står på kontraktet. Det är bara du som står på kontraktet som kan signera uppsägningen.

Du kan säga upp hyresavtal på två sätt:

  • Vill du säga upp ditt avtal digitalt kan du enkelt fylla i formuläret på den här sidan. När du gjort det mejlar vi dig en digital uppsägningsblankett som du kommer att kunna signera med ditt bank-id.
  • Om du inte har bank-id kan du säga upp hyresavtalet via en uppsägnings­blankett. Skriv under den och mejla den till uppsagning@telge.se.

Uppsägningstiden är alltid tre hela kalendermånader, även vid byte till annan bostad hos oss. Uppsägningstiden räknas från slutet av innevarande månad och tre månader framåt. Du behöver säga upp ditt hyresavtal senast sista vardagen i månaden.

Särskilda regler för dödsbon

För dödsbon gäller en kalendermånad som uppsägningstid, under
förutsättning att dödsboet säger upp hyresavtalet och lämnar in en
uppsägning tillsammans med ett vårdnadsintyg, inom en månad från
dödsfallet. I annat fall gäller tre månaders uppsägningstid.

Viktigt att tänka på: uppsägning vid dödsbo går inte att signera digitalt.

Vi bokar en besiktningstid för en avflyttningsbesiktning så snabbt som möjligt efter uppsägningen. På besiktningen kontrolleras om bostaden fått några större skador. Det gäller inte normalt slitage.

Det är viktigt att du är med när besiktningen görs. Eftersom besiktningen görs medan din lägenhet fortfarande är möblerad är det också viktigt att du berättar för oss om det blivit några skador på lägenheten som inte syns vid besiktningstillfället.

Om vi upptäcker att det finns skador som inte syntes på grund av möbler efter att du flyttat ut kan du bli debiterad i efterhand.

Om det fanns skador i lägenheten när du flyttade in behöver du inte vara orolig att behöva betala för dessa skador. De skadorna finns noterade i besiktnings­protokollet från tidigare hyresgäst.

Om du har tillval i din lägenhet och flyttar innan du har slutbetalat tillvalet, får nästa hyresgäst betala tillägget resten av den avtalade tiden. Tillvalet hör till lägenheten och följer alltså inte hyresgästen.

Du behöver vara beredd att visa din lägenhet för hyresgäster som har fått erbjudande om att flytta in efter dig. Vår uthyrningsavdelning kontaktar dig och bokar in en tid för visning samt en tid för besiktning av din lägenhet i samband med att du flyttar ut.

Besiktningstekniker kommer i samband med avflyttningsbesiktning även att fotografera lägenheten.

Inför fotograferingen - tänk på det här

  • Städa och plocka undan i lägenheten.
  • Ta undan personliga tillhörigheter så som fotografier, mediciner, värdesaker eller liknande.

Det är viktigt att du anmäler din nya adress till Skatteverket innan flytten (gärna i förväg eller senast en vecka efter att du flyttat).

För att din post ska komma rätt behöver du göra en adressändring hos Adressändring.

När du flyttar behöver du ändra eller säga upp dina eventuella tv, telefon- och internetabonnemang. El-abonnemanget säger vi upp åt dig.

Alla nycklar ska lämnas tillbaka när du flyttar, även de kopior du eventuellt gjort själv. Det gäller även nycklar till tvättstuga, förråd, garage och eventuell motorvärmare.

Normalt finns tre originalnycklar till varje bostad. Om det saknas nycklar tar vi ut en avgift för det. Har du en säkerhetsdörr ska du även lämna in samtliga nycklar till sjutillhållarlåset.

Inför din flytt kontaktar vi dig med info om var dina nycklar ska lämnas in. Nycklarna lämnas första vardagen efter att hyreskontraktet löpt ut.

Var extra noggrann när du flyttstädar. Nästa hyresgäst ska kunna flytta in i en ren och fräsch bostad. Om bostaden inte är ordentligt städad när du lämnar den, kommer vi att beställa städning och debitera dig för detta.

Har du inte tid eller lust att städa själv kan du ta hjälp av en städfirma och utnyttja rutavdraget.