Det här behöver du göra innan vi byter din elmätare

Några veckor innan det är dags för elmätarbytet skickar vi ett brev till dig med tid och datum för bytet. Innan vi kommer hem till dig behöver vi din hjälp att förbereda så att bytet går smidigt.

Då byter vi elmätaren

Nyfiken på när du får din nya elmätare? Sök på din adress eller ort i kartan så kan du enkelt se när vi planerar att byta elmätarna i ditt område.

Sök i kartan för mätarbytet

Förbered dig inför bytet

För att vårt jobb ska gå så smidigt som möjligt behöver du hjälpa oss med att:

  • Se till att elmätaren är lätt att komma åt.
  • Se till att mätaren och mätarskåpet inte blockeras av något och att eventuella lås är upplåsta.
  • Sitter elmätaren inomhus? Håll eventuella husdjur kopplade eller instängda under vårt besök.
  • Sitter elmätaren utomhus? Klipp ner grenar och kvistar om det finns buskar eller växter framför mätaren. Se till att skydda växter som finns nära mätaren så att vi inte skadar dem.
  • Se till att det är fritt minst 70 cm ovanför och 60 cm framför mätaren. Det ska vara enkelt att stå framför den.

Ditt anläggningsansvar - godkänd mätarplats

Du som kund äger mätarplatsen och är ansvarig för att arbetet kan utföras på ett elsäkert sätt. Det innebär att den inte kan orsaka skador på människor och egendom. 

Finns det brister i din elanläggning som medför några risker, så kommer vi inte att kunna genomföra mätarbytet och det kan innebära en försening för dig.

Är du osäker rekommenderar vi dig att kontakta en elinstallatör. Läs mer hos Elsäkerhetsverket.

Det finns också en Guide för mätarplatser som gäller både för solcellsanläggningar och för utrullningen av nya smarta elmätare. Läs mer hos Energiföretagen.

Tänk på att:

  • Under vintertid innebär det till exempel att det ska vara skottat, sandat eller saltat samt att det inte finns risk för snöras och fallande istappar. Vi vill även att det finns information som varnar för våta golv i trapphus och att mattor till entrén är torra.
  • Om det finns risk för exempelvis halka, kan teknikern betrakta arbetsplatsen som farlig och lämna återbud. Då behöver du åtgärda detta och boka en ny tid för elmätarbytet.
  • Enklare justeringar åtgärdar vi utan extra kostnad, men vid större justeringar tillkommer kostnad för arbetet. Om vi ser några konstigheter i din anläggning när vi byter din elmätare kommer du att få en anmärkning. Detta är för din egen säkerhet då anläggningen är ditt ansvar.

Behöver du hjälp?

Kontakta vår samarbetspartner OneCo om du har frågor inför elmätarbytet, så hjälper de dig.