Framtidens Tveta
24-09-23 Telge ÅtervinningFramtidens Tveta
24-09-23 Telge ÅtervinningTelge Återvinning planerar en utbyggnad av Tveta återvinningsanläggning för att möta både dagens och morgondagens behov. Den nuvarande deponin måste enligt gällande miljötillstånd sluttäckas, ett arbete som inleddes 2018 och som successivt minskar de tillgängliga verksamhetsytorna.
Hållbart bygge med lokal resursanvändning
Utbyggnaden kommer att ske i anslutning till den befintliga anläggningen, och en stor fördel är att bergmaterial som losshålls (sprängs loss) på plats kan användas i byggprocessen. Detta minskar behovet av att transportera in material utifrån.
- För de som bor i närheten förväntas utbyggnaden ha en minimal påverkan på vardagen. Den största störningen kan uppstå under själva byggnationsfasen, särskilt i samband med sprängningsarbeten för att losshålla berg, berättar Niklas Dall, projektledare Telge Återvinning.
Dessa arbeten kommer dock att utföras med stor försiktighet för att minimera buller och störningar. När anläggningen väl är i drift kommer den dagliga verksamheten att fortsätta som vanligt, utan någon märkbar påverkan för privatpersoner som besöker anläggningen.
Framtidssäker avfallshantering i Södertälje
Den planerade utbyggnaden är en strategisk satsning för att säkerställa långsiktig kapacitet och flexibilitet i avfallshanteringen. Genom att skapa utrymme för att möta framtida krav – både från förändrad lagstiftning och ökade volymer – kan Telge Återvinning fortsätta att erbjuda effektiva och hållbara tjänster.
- Denna utbyggnad är en nödvändig del av vårt arbete för att säkerställa en hållbar avfallshantering i Södertälje, säger Niklas Dall.
Med denna satsning kan Telge Återvinning fortsätta leverera högkvalitativa tjänster och möta de krav som en växande och mer hållbar avfallshantering ställer.
Frågor och svar
Om vi får ett godkännande att bygga ut är planen att påbörja ombyggnationerna under 2025.
Vi planerar att vara klara under 2026.
Enligt miljötillståndet måste vi sluttäcka deponin som används i dag. Effekten av det är att våra produktionsytor försvinner och vi behöver frigöra plats för mer produktionsytor.
Vi kommer att använda berg som losshålls (sprängs loss) på platsen, bygga betonglegofack och avsluta med asfaltering.
Utbyggnaden görs i nord/nordöst och sydlig riktning, i direkt anslutning till vår anläggning.
I samband med att vi behöver täcka delar av våra produktionsytor behöver vi bygga ut för att ge plats för mer produktion.
I dag är det svårt att svara på frågan. Om en lagändring kommer till som påverkar vårt uppdrag kan det innebära att vi behöver bygga ut ytterligare.
Utbyggnaden förväntas inte påverka närboende i någon större utsträckning, men det kan finnas vissa störningar under byggnationen, såsom buller från bergssprängningen.
Vi kommer inte att anlägga en ny deponi och därför ser vi inga risker för grundvattenproblematik. Vi mäter även grundvattennivåerna samt gör de eventuella åtgärder som krävs för att inte påverka grundvattnet.
Under byggnadsfasen kan det förekomma mer ljud. Däremot ska ordinarie verksamhet hålla sig inom våra bullervillkor.