Fjärrvärmen räddade oss ur oljekrisen, nu öppnar den dörren till framtiden

25-02-13 Telge Nät
Anders Björklin, Marknad- och försäljningschef, Telge Nät

Fjärrvärmen räddade oss ur oljekrisen, nu öppnar den dörren till framtiden

25-02-13 Telge Nät

Visste du att hela 85-90 procent av våra svenska städer värms med fjärrvärme? Det innebär att en majoritet av Sveriges hushåll får sin värme och sitt varmvatten från fjärrvärmen, de flesta utan att ens tänka på det. Det bara fungerar – hållbart, tryggt och enkelt. 

– Så ska det vara. Fjärrvärmen, liksom våra elnät, fibernät, vatten och avlopp ska bara fungera, dygnet runt, varje dag, året om, säger Anders Björklin, marknad och försäljningschef på Telge Nät. När regionen växer så att det knakar och omvärldsläget är osäkert gäller det att samhällsviktig infrastruktur är robust och utvecklas i takt med tiden. Inte minst fjärrvärmen!


Enkelt förklarat värms fjärrvärmevatten upp i en central anläggning. Hos oss i Södertälje sker detta i Söderenergis Igelstaverk. Härifrån leds sedan det 100-gradiga vattnet vidare genom ett nätverk av fjärrvärmerör, ut till alla fastigheter som är anslutna till våra fjärrvärmenät. I varje fastighet överförs värmen till husets eget värmesystem med hjälp av en värmeväxlare.

Ett resultat av oljekrisen

Fjärrvärmetekniken är gammal, mer än 100 år. Men i Sverige var det oljekrisen på 1970-talet som blev startskottet för den riktigt stora utbyggnaden. Då blev risken med vårt beroende av kol och olja smärtsamt tydlig och det beslutades att Sveriges kommuner skulle bygga ut fjärrvärmen till flerbostadshus och offentliga byggnader.

– I dag finns det cirka 250 fjärrvärmesystem runt om i Sverige. Det är alltså ingen överdrift när vi säger att fjärrvärmens bidrag till Sveriges omställning är stor, säger Anders Björklin. Med den försvann de gamla oljepannorna, de rykande skorstenarna och föroreningarna minskade. Med fjärrvärmen använder vi energin mycket mer effektivt, vi har minskat vår miljöpåverkan – och på köpet får du som kund en trygg och enkel leverans av värme och varmvatten.

Avlastar nätet – en enorm samhällsnytta

Utöver nyttan för klimatet har fjärrvärmen även en enorm betydelse för vårt samhälle och ekonomi. När den förser en stor del av våra bostäder med värme och varmvatten avlastar den vårt elnät. Den frigör helt enkelt kapacitet i näten och tillåter oss att använda elen där elens höga energikvalitet gör störst nytta, som till exempel i industriella processer, laddning av elfordon och annan teknik. På det här sättet använder vi rätt energi på rätt ställe.

– Hade vi inte haft fjärrvärme som grund i Södertäljes energisystem hade vi behövt bygga ut vårt elnät mer än vad som faktiskt är möjligt, konstaterar Anders Björklin. Det gör att fjärrvärmen spelar en nyckelroll i Södertäljes energiomställning. 

Nästa generations fjärrvärme väntar runt hörnet

Branschen kämpar just nu med stigande bränslepriser. Men framtiden är spännande och utvecklingen av nästa generations fjärrvärme går snabbt. Det handlar om renare energikällor, kraftfulla IT-stöd och trimning av effektiviteten i hela produktionskedjan. 

– Med ökad flexibilitet när det gäller energikällor kommer dessutom även våra kunder kunna ta en viktig roll som värmeproducenter inom en snar framtid, berättar Anders Björklin. Genom att förse systemet med överskottsvärme kan exempelvis industrier och lokala företag både bidra till den cirkulära ekonomin här i Södertälje, samtidigt som de kompletterar med intäkter som påverkar den egna energikostnaden.

Nästa gång tänkte vi berätta mer om utvecklingen inom fjärrvärme och hur det kommer göra din uppvärmning mer effektiv. Håll utkik här på webbplatsen.