Alla smarta mätare snart på plats
24-11-20 Telge Nät, Telge ElnätAlla smarta mätare snart på plats
24-11-20 Telge Nät, Telge Elnät2018 bestämde Energimyndigheten att landets analoga el- och vattenmätare skulle bytas ut. Sex år senare har Telge Nät bytt ut drygt 61 800 el-, vatten- och fjärrvärmemätare i och kring hela Södertälje. Inför målgången den 31 december jobbar vi vidare inför slutspurten.
Kanske har du sett oss i ett hus nära dig? Från starten för sex år sedan fram till nu har vi på Telge Nät, tillsammans med upphandlade konsulter och montörer, varit verksamma i cirka 12 500 fastigheter runtom Södertälje och Nykvarn. I dessa hus har vi, fram till nu, monterat bort 54 966 elmätare, 4 360 vattenmätare och 2 498 fjärrvärmemätare. Sedan har vi ersatt dem med nya och smarta varianter. När projektet rullade på som snabbast byttes 1 000 mätare i veckan.
Bra för dig, bra för oss
Med de nya smarta mätarna får du som är kund hos oss möjlighet till bättre överblick och kontroll över din el- och vattenanvändning. Genom mer detaljerad överblick kan de också styra elanvändningen och, exempelvis, ladda elbilen när förutsättningarna är som mest fördelaktiga.
Informationen från de nya mätarna gör också att vi på Telge Nät kan balansera vår kapacitet efter när och hur mycket kunderna använder våra nät.
– Med de nya smarta mätarna får våra kunder större möjlighet att ta kontroll över energianvändning. Samtidigt kan vi som leverantör optimera vårt nät, vilket i slutändan gynnar både oss och våra kunder, säger Kent Karlsson, mätingenjör och en av de dolda eldsjälarna på Telge Nät som jobbat intensivt i projektet.
Enligt regeringens krav och Energimarknadsinspektionens direktiv ska alla mätare vara utbytta och uppkopplade i systemet den första januari 2025. För Telge Nät återstår bara ett hundratal gamla mätare som strax ska bli utbytta mot de nya och smarta. Det börjar alltså närma sig målgång.
Smart kommer snart bli smartare
Smarta vattenmätare har funnits relativt länge. Under senare år har möjligheterna till fjärrkommunikation förbättrats, men även när det gäller mätarnas funktioner. Generellt kan man säga att denna typ av smarta mätare, i och med teknikutvecklingen, kan komma att användas på många fler sätt i framtiden.
– Med våra nya och smarta mätare kommer vi kunna förbättra vår service till kunderna samtidigt som vi får en effektivare drift- och miljöövervakning. Lägg därtill att de öppnar upp för framtida funktioner som intelligenta larm och möjlighet att privata hushåll kan ansluta sina solpaneler på ett effektivt sätt. Det känns fantastiskt att vi snart är klara med detta gigantiska projekt, avslutar Kent Karlsson.