Sandra Viberg, VA-koordinator Telge Nät

”Utan oss stannar Södertälje”

På Telge Näts vattenverk i Djupdal ser Sandra Viberg och hennes kollegor till att Södertäljeborna får tillgång till rent och välsmakande kranvatten. Enligt henne skulle vattnet de producerar lika väl kunna säljas på flaska eller serveras på den finaste av restauranger. Som utbildad kock med drygt tio år på verket vet Sandra vad hon talar om.

I Södertäljes västra ytterkant ligger Telge Näts vattenverk. Till Djupdal kommer varje morgon Sandra Viberg och ett tjugotal kollegor. Arbetsdagen startar med ett möte klockan sju där hon stämmer av läget med vattenverkets drift- och rörnätstekniker. Allt för att Södertäljebornas vatten och avlopp ska kunna rinna på som vanligt och utan problem.  

Som vatten- och avloppskoordinator (VA-koordinator) på Telge Nät ansvarar Sandra dels för VA-enhetens administration, dels för kontakten med leverantörer och kunder. I allt detta står hon beredd att agera så snart ett ärende uppstår. 

– Jag gillar att vara spindeln i nätet och ha koll, jag tycker det är kul. Jag älskar faktiskt det jag gör, utbrister Sandra Viberg.

Vatten är mat

Sandra och hennes kollegor brukar säga att det tar tre månader att producera ett glas vatten. Enligt rådande lagar klassas vatten också som mat, vilket gör att Livsmedelsverket ställer hårda krav. Ett godkänt vatten ska inte bara vara fritt från bakterier och kemikalier. Det ska också vara klart, luktfritt och, sist men inte minst, smaka gott. 

Vattnet kommer från Björkviksfjärden i Mälaren. Därifrån pumpas det upp till en rad infiltrationsbassänger, belägna ovanpå Malmsjöåsen några kilometer därfrån. Därifrån rinner det långsamt genom lager av sand, grus och sten varpå vattnet leds, ytterligare några kilometer, ner till Djupdal för slutlig beredning. 

– Det är vårt jobb och alla förstår inte det. Speciellt när det gäller avlopp. När medborgarna spolar ner våtservetter, fett och annat så tror de att det försvinner. Allt medan vi står här och ser till att rören fungerar, att vattnet renas och kommer tillbaka till deras kranar, förklarar Sandra Viberg.

Yrkeskarriären tog fart på Telge Tillväxt

Under gymnasiet tänkte Sandra Viberg på en framtid inom restaurangbranschen, men efter avslutad kockutbildning insåg att hon att den världen inte passade henne. Arbetsförmedlingen förmedlade kontakten till Telge Tillväxt, som sedan hyrde ut henne till Telge Nät.

– Jag jobbade som mättekniker och mitt jobb var att åka ut till kund för att montera vattenmätare. Egentligen var jag inte händig, men jag lärde mig, berättar Sandra Viberg.

Efter ett år fick Sandra erbjudande om en fast anställning och snart blev hon den som lärde upp andra mättekniker. Gradvis förändrade Sandras arbetsuppgifter till att bli mer administrativa. Som VA-koordinator har hon idag bland annat ansvar för vattenverkets fordon, fakturering, inköp och kemikaliehantering.

– Kollegorna betyder mycket för att jag ska trivas och stanna kvar här. För det är vi som ser till att Södertälje fungerar. Utan oss kan Södertäljeborna varken spola toaletterna eller ta sig ett glas vatten, förklarar Sandra Viberg.

Hemma bland drakar och demoner

En av rörteknikerna betyder något mer för Sandra. Hennes man. Kärleken växte fram under arbetstid och de gifte sig 2019. De samåker, men väl framme är de noga på att skilja mellan jobb och privat. Hemma sitter hon gärna i soffan.

– Just nu är jag inne i en period då jag bara läser böcker. Det är det enda jag gör. Jag läser mest fantasyböcker. När jag tröttnar på det blir det tv-spel. Sedan virkning, berättar Sandra.

I julklapp fick brorsdottern ett stort paket med virkade gosedjur: en drake, en haj och några spindlar.

”Jag är stolt över att jobba i driften”

Djupdals vattenverk ingår i Telge Nät, som i sin tur ingår i den kommunägda Telgekoncernen. Inom koncernen arbetar drygt 800 personer uppdelade på ett tiotal bolag, som tillsammans erbjuder Södertäljeborna en rad samhällsnödvändiga tjänster. Sandra vet att hennes arbete är viktigt. 

– Jag har alltid varit stolt över att jobba i driften.  Utan vårt vattenverk skulle Södertälje inte fungera, säger Sandra Viberg.