Rosa Erdal, planeringsingenjör Telge Nät

”Wow, här finns så mycket att lära sig”

Många har aldrig satt sin fot i Södertälje. Stackars dem. En som både upptäckte staden och en yrkeskarriär var Rosa Erdal. På Telge Nät blev hon snabbt en i gänget och har sedan dess trimmat och utvecklat stadens fjärrvärmenät. Efter tio år stormtrivs hon fortfarande. Här får du ta del av hennes historia.

Rosa Erdal föddes på det som idag heter Karolinska Universitetssjukhuset Solna och växte upp i Vällingby. Inget ont om norrort men efter tio år på Telge Nät känner sig Rosa Erdal väl hemma i Södertälje. Hon säger att ”här nära till allt” och hon gillar sin sjöutsikt, eller mer korrekt, kanalutsikten från kontorsfönstret. Maken och de två små barnen har hon numera näst intill nästgårds, i Tullinge.

– Jag gillar vattnet och jag älskar kanalen. Min favoritpromenad är att gå genom Kusens backe bort till hästskulpturerna vid slussen, berättar Rosa Erdal. 

Varför Telge och Södertälje?

På frågan om varför Rosa Erdal väljer att jobba för Telge, råder inga som helst tvivel. 

– Anledningen till att jag valt Telge är att här får jag får chansen att utvecklas yrkesmässigt samtidigt som jag trivs bra med det jag gör. Nu ska jag bli projektledare och med mig har jag en chef som har stort förtroende för mig och väldigt trevliga och kompetenta kollegor. Och om jag trivs ser jag inte någon som helst anledning till att byta arbetsplats, säger Rosa Erdal.

Förtroende som skapar yrkesmässig utveckling

Det var i samband med en masterkurs inom fjärrvärme på Högskolan Dalarna som Rosa Erdal började fundera. Fjärrvärme är ju både hållbart och högintressant, tänkte och frågade sin professor om råd. Genom honom fick hon kontakt med Telge Nät, åkte hit och började skriva sitt examensarbete.

– Trots att jag var student kände jag mig välkommen här. Min handledare var planeringsingenjör och jag tyckte, wow, här finns så mycket att lära sig, så mycket att göra, berättar Rosa Erdal. 

När examensarbetet var inlämnat erbjöds Rosa Erdal jobbet som mätingenjör för fjärrvärme och efter ett knappt år hade hon kvalificerat sig för att kliva in i rollen planeringsingenjör.

– Jag har en chef som visar stort förtroende för mig och det är viktigt. Genom honom har jag fått möjligheten att visa framfötterna och har fria händer att utveckla mina arbetsuppgifter och min yrkesroll. Det är sånt som driver mig framåt, fortsätter Rosa Erdal.

Rosa, den glada spindeln

Jobbet som planeringsingenjör för Telge Nät liknar Rosa Erdal med att vara spindeln i ett det stora samhällsnätet. Fjärrkylan kommer mestadels från Mälaren vars vatten pumpas upp, leds ut och tillbaka. Fjärrvärmen kommer bland annat från Igelstaverken, som i huvudsak eldar med förnybara och återvunna bränslen med ett av Sveriges mest avancerade system för rökgasrening. 

Rosa Erdal ser sig som en glad spindel som har roligt medan den spinner vidare för att, i nätets alla delar, se över kapaciteten, göra beräkningar som definierar behovet av allt från underhåll till utbyggnad. Under detta arbete varvas Rosa Erdals tid framför skärm med olika möten, dels med kollegor, dels med externa konsulter. På frågan om hur hon hanterar arbetsdagens många olika arbetsmoment svarar hon att det som regel är lätt. Kanske är detta bokstavligen det som är planeringsingenjörens yttersta kompetens.

– Hade jag haft ett jobb som var monotont så skulle jag nog bli ganska uttråkad. Jag gillar fart. Jag kan sitta framför datorn, men då ska det jag sitter med utmana mig. Det är därför den här rollen passar mig så väl, menar Rosa Erdal.