Mathias Swanström, planeringsingenjör el Telge Nät

”Här finns en vänlig öppenhet”

Mathias Swanström jobbar som planeringsingenjör inom el på Telge Nät. Resvägen från Västerås kompenseras av möjligheten att utvecklas i sällskap av trevliga kollegor. Här kan du läsa mer om Mathias yrkesroll och vad som motiverar honom att jobba i Södertälje.

Genom att äga och underhålla kommunens el- och stadsnät, fjärrvärme, vatten och avlopp har Telge Nät en central roll i Södertäljes infrastruktur.

Som ett av dotterbolagen inom Telgekoncernen bidrar bolaget till att erbjuda samhällsbärande och viktiga vardagliga tjänster för Södertäljeborna. Samtidigt är de också arbetsgivaren som uppmuntrar medarbetarna att utvecklas och växa.

Bästa verktyget är kollegorna

Som planeringsingenjör inom el på Telge Nät, arbetar Mathias Swanström med att utveckla och framtidssäkra elnätet. Arbetsdagen börjar ofta med att han går igenom mejlen och svarar på frågor som kunderna skickat in. Enkelt förklarat kan frågorna delas upp i två kategorier: konsumtion (i fastigheter av olika storlek) och produktion (när företag exempelvis önskar bygga en solcellsanläggning).

Genom förfrågningar som dessa ägnar Mathias en väsentlig del av sin arbetstid åt att räkna fram hur nyanslutningar av olika storlek påverkar nätet, i dag och i en nära framtid.  

En annan viktig arbetsuppgift för Mathias är att se till att alla kablar som närmar sig pensionsåldern byts ut i god tid. För att klara jobbet krävs både teknisk insikt och förmågan att identifiera potentiella utmaningar innan de blir problem. Mathias använder en avancerad programvara som kombinerar aktuell nätinformation med geografiska data och affärsstöd. Men dialogen med kollegorna också en viktig del av arbetet.

– Det är en styrka att man jobbar tajt med flera team. Ibland går det undan, men man lär snabbt av kollegorna, förklarar Mathias Swanström.

Utmaningar i en dynamisk vardag

Mathias betonar att det är både kul och utmanande att arbeta i en bransch som ständigt förändras, där många aktörer vill investera i såväl solenergi som batterilösningar. Den snabba utvecklingen skapar nya möjligheter, men också utmaningar för Telge Nät. 

– Många aktörer vill tjäna pengar på flexmarknaden, att sälja el med hjälp av sol eller batterier. Och de vill göra det snabbt, förklarar Mathias Swanström.

Från ur till nät

Innan Mathias kom till Telge jobbade han som butikschef för Nymans Ur Västerås. När tiden var inne lämnade han butiken för att utbilda sig till ingenjör. Därmed öppnades dörren för ett konsultjobb som anslutningsingenjör på Telge Nät.

Han beskriver hur han snabbt trivdes med teamet och uppskattade den öppna atmosfären. Detta ledde till att han sökte och fick en fast tjänst som planeringsingenjör. 

– Jag kände att här fanns en öppenhet, att folk här hjälpte varandra hela tiden. Det gör att jag aldrig känt den vanliga jobbstressen här. I stället känns det som man är en i laget där alla hjälps åt, berättar Mathias Swanström.

Hem till buset

Pendlingen mellan Västerås och Södertälje är elva mil, vilket med egen bil tar en timme och en kvart. På vägen hinner han reflektera, oavsett om han är på väg till jobbet eller hem.

Ett par dagar i veckan kan jobbet skötas hemifrån. Då kan han både hämta och lämna döttrarna på förskolan. Väl hemma leker och busar han gärna med barnen - och under sommaren ägnar han sig gärna åt trädgårdsarbete. 

”Jag lär mig nytt varje dag”

Mathias värdesätter möjligheten att arbeta på lokal nivå och bidra till samhällsnyttan. Genom jobbet som planeringsingenjör är han dagligen med och utvecklar Södertäljes elnät och ser till att det fungerar stabilt och säkert. 

– Det är ju gemenskapen i teamet som gör att jag jobbar här med åtskilliga pendlingsmil i veckan. Plus möjligheten att utvecklas i jobbet. Jag lär mig nya saker hela tiden och det är väldigt kul, avslutar Mathias Swanström.