- Telge
- Jobba hos oss
- Vi valde Telge
- Drifttekniker
Emil Daréus, drifttekniker Telge Nät

”Jag stormtrivs här”
Emil Daréus är drifttekniker med inriktning på fiber i stadsnätet. Under den dagliga pendlingen från Oxelösund lyssnar han gärna på ljudböcker. Att jobba närmare hemmet kommer inte på fråga. Här berättar vi varför han dagligen väljer att åka till Södertälje för att jobba som driftstekniker för Telge Nät.
Telge Näts uppdrag är att bygga, underhålla och utveckla de kommunala näten för bredband, fjärrvärme, stadsnät, vatten och avlopp. Emil Daréus är anställd som drifttekniker för Telges Näts fibernät. Det kallas för fiber men det är i själva verket tunna glastrådar som utnyttjar ljusets hastighet för att skicka information med extremt hög hastighet.
– Om man från ena dagen till den andra tog bort fibern skulle många saker sluta fungera. Du skulle inte få vatten i kranen, trafikljusen skulle slockna och ingen skulle kunna strömma tv-serier eller genomföra några betalningar, menar Emil Daréus.
Teknikutvecklingen går snabbt fram, nya AI-baserade tjänster lanseras dagligen och allt fler saker görs via mobiler, surfplattor och datorer. Allt detta kräver mer och mer bredbandskapacitet samtidigt som rollen som driftstekniker blir alltmer central för hela samhället.
Dagen börjar tidigt
Med hemmet i Oxelösund sätter han sig vanligtvis i bilen kring kvart i sex varje morgon. På vägen lyssnar han på ljudböcker. Väl framme på kontoret, strax före sju, är han en av fem kollegor som jobbar med service och underhåll av stadsnätet.
Tillsammans går de igenom inkomna felanmälningar och delar sedan upp dagens arbete. För Emils del betyder det att boka besök hos kunder för förebyggande underhåll eller felsökning.
På frågan om varför Emil valt att arbeta så långt bort från hemmet, drygt åtta mil från Södertälje, säger han att ”det här var hemma” när han, uthyrd av sin före detta arbetsgivare, kom till Telge.
– De hade en kollega som var långtidssjukskriven och behövde stöttning. Jag tycker bara att jag passade in jättebra. Jag blev välkomnad och här fanns en jättefin familjekänsla, berättar Emil Daréus.
Ledorden visar vägen
Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Emil fast anställd som driftstekniker på Telge Nät. Bolaget, som består av drygt 180 anställda, är en del av Telgekoncernen med drygt 800 medarbetare.
För att samordna alla verksamheter finns en koncernstrategi med tydligt utsatta hållbarhetsmål. För varje medarbetare finns också ledord som ska ge varje medarbetare inspiration och vägledning. Orden är öppen, enkel, personlig och modig.
– Det är ju precis som jag själv försöker vara. Jag möter nya personer varje dag och det är inte så vanligt med jobb där man går i deras hem och jobbar där. För att klara det krävs nog att man lever upp till de där orden, förklarar Emil Daréus.
Därefter kan det handla om att byta ut en kundnod (enheten som omvandlar fibersignalen till exempelvis data- och tv-signaler) eller att svetsa ihop glasfibertrådar i en kabel som har skadats. Förutom mötet med kunderna uppskattar Emil möjligheten att styra sitt arbetsschema.
– Jag bokar mycket själv. I och med att jag kan boka kunderna kan jag också styra upp min arbetsdag. Har jag ett ärende långt borta försöker jag ha ett annat längsmed samma väg för att spara restid, berättar Emil Daréus.
Händig även på fritiden
Väl hemma ställer sig Emil gärna vid spisen tillsammans med frun. Barnen, som är 11 och 16 år gamla, vill helst ha makaroner men har lärt sig att uppskatta en något bredare meny. Lasagne är en ny favorit. Kasslergryta får i alla fall godkänt. I huset finns även ett snickarrum med såg. Sedan familjen köpte huset har köket flyttats, altanen byggts och allehanda husfix gjorts.
– Jag har gjort allt utom elen och vattnet, berättar Emil Daréus.
Två supersnabba svar
I dag jobbar många på distans. Så icke Emil. Han är fysiskt på plats i Södertälje, varje morgon, måndag till fredag.
Med tanke på resvägen – som trots allt är 16 mil per dag – om ett jobberbjudande dyker upp närmare hemmet, skulle han ta det? Emil svarar blixtsnabbt ”Nej” och svaret på följdfrågan ”Varför inte?” är lika glasklart som fiber och kommer nästintill lika snabbt som responsen i Södertäljes stadsnät:
– Jag stormtrivs. Det är jättebra här!