Besiktning av fjärrvärmenätet

Aktuella besiktningar: Flygtermografering nattetid

Vi planerar att utföra en så kallad flygtermografering av hela fjärrvärmenätet i Södertälje, Järna och Nykvarn. Flygtermografering innebär att fjärrvärmenätet fotograferas med en värmekamera från luften för att upptäcka eventuella läckor i nätet.

Den här metoden ger en bra överblick och status på fjärrvärmenätet. Genom att identifiera och åtgärda läckor och energiförluster säkerställer vi leveranssäkerheten till våra kunder och minskar miljöbelastningen.

Flygningen kommer att utföras på nattetid någon gång mellan december 2022 och februari 2023. Aktuellt datum meddelas närmare.

Så här går det till

Flygningen utförs av Termisk Systemteknik på uppdrag av Telge Nät. Ett flygplan av modell Piper PA-31 alternativt PA-34 kommer att flyga fram och tillbaka i ”korridorer” över de aktuella områdena.

För att få ett så bra resultat som möjligt behöver flygningen utföras på vintertid och under natten när det är så lite belysning och rörelse som möjligt. Det ska helst vara under 0 grader i lufttemperatur, inga moln, ingen snö på marken och inga löv på träden.

Detta innebär att det kan vara svårt att i förväg boka ett specifikt datum när flygningen ska äga rum. Planen är att det ska utföras någon gång mellan december 2022 och februari 2023.

Flygplanet flyger på rätt låg höjd, cirka 800 meter, för att få rätt upplösning på marken. Uppdraget beräknas ta en eller två nätter.

Har du frågor?

Kontakta André Berg Karlsen på Telge Nät.