Stockholmsberget – Södertäljes högsta hus

Inte ett berg. Och inte i Stockholm. Trots namnet har Stockholmsberget blivit något av ett landmärke för Södertälje där det tronar upp sig.

Södertäljes högsta hus

Med sina 16 våningar och 101 meter över havet är Stockholmsberget det högsta huset i Södertälje. Utsikten är milsvid, en klar dag är Globen synlig från de övre våningarna.

De första hyresgästerna flyttade in på Stockholmsberget i september 2019.

Arkitektur och fastigheten

Hösten 2010 anordnades en arkitektävling för att utse vem som skulle få i uppdrag att rita Telge Bostäders nyproducerade hus i Grusåsen. Grusåsen är ett område med fastigheter främst från 1940- och 50-talet. Uppdraget att få en 16-våningar högt nyproducerat hus att passa in i området krävde sin arkitekt. Vinnaren blev Mondoarkitekter.

Fasaden är gjord av grafisk betong och blir ljusare ju högre upp man kommer. Tillsammans med mönstret på balkongerna blir den arkitektoniska effekten att huset ser ut att resa sig ur marken och upp mot himlen.

2017 drog bygget igång på riktigt med den första sprängningen. Två år senare flyttade de första hyresgästerna in.

Miljöklassat och Sunda Hus

Stockholmsberget är ett miljöklassat hus och byggt enligt klassificeringen Miljöbyggnad Silver. Det innebär att byggnadens energianvändning, luftkvalitet, ventilation, insläpp av dagsljus, fuktsäkerhet, ljudmiljö med mera håller en mycket hög nivå.

Stockholmsberget är byggt enligt Sunda Hus. Att en byggnad är certifierad av Sunda Hus innebär att byggmaterial, produktion och arbetsförhållanden är noga kontrollerade. Det ger trygghet i såväl produktionsledet som för dig som bor och lever i huset.

Först till kvarn

Telge Bostäder har en bostadskö, där den som stått längst i kö har förtur till en ledig bostad. I vanliga fall. Men när 72 lägenheter släpptes samtidigt fanns utrymme att även se över tilldelningen av bostäderna.

Många unga vuxna har, trots stadig inkomst, svårt att få en bostad på grund av lång bostadskö. De tvingas bo hemma längre än önskat eller hyra i andra hand.

Telge Bostäder valde därför att dela upp lägenheterna i Stockholmsberget. En del fördelades till bostadskön och en annan del släpptes enligt metoden ”först till kvarn” då bostadssökande fick ställa sig i en fysisk kö för att boka en lägenhet. Ett antal tillbringade natten före lägenhetssläppet köandes utanför Telge Bostäders huvudkontor.

Clarissa var först på Stockholmsberget

Eller rättare sagt, Clarissa Mulder Peters och sambon Oliver Nourinko stod först i kön när lägenheterna släpptes. De fick därmed möjlighet att välja först och flyttade in i sin trea.

- Vi trivs jättebra i lägenheten. Den är ljus och fin men framförallt är det skönt att veta att denna lägenhet är vår. Vi har ju bott i andra hand innan och då vet man aldrig hur länge man får bo kvar, berättar Clarissa.