- Telge
- Återvinning
- Tips & fakta
- Hållbar jul
Vacker dukning i julens färger
De röda och gröna färgerna hör julen till. Lägg en duk på bordet som du tycker om och pynta med röda äpplen, gröna persiljeknippen, färsk broccoli och varför inte ställa grenar i en tom vas som dekoreras med egengjorda små pappersstjärnor.
Har du linneservetter är det smart att använda dem i stället för de i papper. Plocka fram ditt finaste porslin, udda eller inte, och ställ ljusstakar på bordet. Julmaten smakar lika gott på återbrukade fat.
Julklappsinslagning och dekoration
För att slippa presentsnören och högar av papper, kan du ta en ren och fin handduk (ja, använd men ren!) och slå in presenten med hjälp av hampasnören och kanske färgglada band? Återbruk är oftast det enklaste och finaste.
Ta med dig familjen ut i skogen och plocka nedfallna kottar, torkade grenar och andra dekorativa saker på marken. Torka äpplen och apelsiner i ugn och ta fram kryddor som nejlikor och kanel. Dekorera dina paket med ditt naturliga återbruk.
Barnens hållbara högtid
Digitala presenter har mindre belastning på miljön samtidigt som det innebär en hel del kul för mottagaren. Du kan slå in ett bio-kort i en fin låda eller ladda pengar på ett digitalt spel. En kappsäck med färgglada kläder från second-hand skapar både fantasi och lek.
Årets julklapp 2023 är sällskapsspelet. Oavsett om du spelar på en dator eller vid ett köksbord förenar sällskapspelet och skapar samhörighet mellan generationer. Gör ett eget spel tillsammans som en aktivitet under julafton. Det finns många roliga och enkla tips på nätet.
Klimatsmart och roligt julklappsspel
Det är riktigt roligt och väldigt enkelt. De flesta kan vara med – även barn. Ni bestämmer hur många julklappar som varje deltagare ska ta med sig och hur mycket det får kosta. För att kunna spela behöver ni bara en tärning, en timer och julklappar.
Så här kan spelet gå till:
Samla er runt ett bord eller på golvet och lägg alla julklapparna i mitten.
Slå tärningen i turordning.
Slår du en etta eller sexa får du välja en julklapp ur högen.
När alla julklapparna är tagna är det dags att öppna dem.
Nu börjar det roliga:
Ställ timern på 10 minuter.
Slå tärningen och öka farten!
Slår du en etta eller sexa får du ta en julklapp av motspelaren, vilket som helst.
När timern piper är tiden ute.
Alla julklappar som du har samlat på dig är nu dina!
Ta vara på julresterna
Smarta och snabba tips på vad du kan göra med överbliven julmat:
- Gröt blir en klassiker som ris à la Malta och saffranspannkaka eller varför inte ett saftigt grötbröd.
- Prinskorvar kan du lägga i en mustig tomatsås och äta med pasta. Du kan också rulla in i prinskorvarna i smördeg ("pigs in a blanket") och ge till barnen.
- Överbliven julskinka och julost blir en god en ost-och skinkpaj. Skinkan passar också bra i pastasås.
- Frys in vörtbrödet och ta fram om någon månad när du är sugen igen. Gör extra lyxiga fattiga riddare eller låt brödet bli krutonger till sallader och soppor.
- Krispig grönkål blir grunden för en härlig grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsin. Eller varför inte göra grönkålschips som passar både som snacks och för att ge maten extra krisp.
Fräscht och grönt på julbordet
Vi är ofta vana att se ett dignande julbord med traditionell julmat men allt fler väljer att komplettera julmaten med fräscha grönsaker.
Tack vare de senaste årens vegetariska trend har gröna rätter hittat sin plats på julbordet:
- Grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsinskivor.
- Rösti med smetana, rödlök och tång-rom.
- Inlagd aubergine ("auberginesill").
- Rödkålssallad med äpple och valnötter.
- Falafel smaksatt med saffran.