Så fungerar Telge Näts effektavgift
25-03-21 Telge Nät, Telge Elnät
Så fungerar Telge Näts effektavgift
25-03-21 Telge Nät, Telge ElnätNär många använder elnätet samtidigt ökar belastningen, till exempel under dagtid på vintern. För att nätet inte ska överbelastas behöver vi fördela användningen under dygnets timmar. Därför finns effektavgiften.
Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsbolag införa en så kallad effektavgift. Effektavgiften fungerar som en trängselavgift för elnät och är ett sätt att se till att nätet belastas så jämnt som möjligt under dygnets timmar. Högst belastning är det kl. 07-20 under vinterhalvåret, när vi behöver värma upp våra hus och ha många lampor tända.
Ett lagkrav
Den senaste tiden har det pågått en debatt där effektavgiften ibland beskrivits som ett sätt för nätbolagen att tjäna mer pengar. Nätbolagen kontrolleras av tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen, som har ett regeringsuppdrag att se till att energimarknaden fungerar. Det innebär bland annat att vi inte får tjäna mer pengar än vad Energimarknadsinspektionen har gett oss möjlighet till baserat på de kostnader vi redovisat. Vi vill understryka att införandet av en effektavgift är en bestämmelse som gäller alla elnätsföretag. Bakgrunden är att elanvändningen ökar och att det därför blir trångt i elnäten.
Ny prismodell
Telge Nät införde en prismodell för effektavgift i slutet på 2022. Redan då såg vi att belastningen på vårt elnät skulle öka, bland annat när fler vill ladda sina elbilar. Det går att bygga ut elnäten, men det är dyrt och tar lång tid. Det skulle också kosta mer för våra kunder. Därför behöver vi försöka sprida ut elanvändningen för att lösa problemet just nu. Intäkterna som Telge Nät får in från bland annat effektavgiften går till drift, underhåll och till att investera i elnätet.
Två anledningar
Det finns två huvudsakliga anledningar till att vi valde att införa effektavgiften tidigare än Energimarknadsinspektionen kräver. Stora delar av Södertäljes elnät byggdes på 1980-talet. Det innebär att elnätet behöver rustas upp, att elledningarna behöver bytas ut. Det kan inte vänta till efter år 2027. Södertälje växer och vårt elnät är underdimensionerat för dagens behov. Flera hundra miljoner kronor kommer att investeras de närmaste åren för att det ska vara möjligt för människor och företag att flytta hit.
Den andra anledningen är att vi vill hitta en modell som blir bra på sikt. Under de tre år som vi har använt oss av modellen har vi analyserat och justerat utifrån dagens volatila elmarknad. Med Telge Näts modell för effektavgift kan du som kund räkna med en stabil elförsörjning framöver.
Hur fungerar prismodellen?
Telge Näts prismodell innebär att du betalar en effektavgift kl. 7-20 helgfria vardagar mellan den 1 november och 31 mars. Detta kallas för höglasttid. Under kvällar, nätter och helger vintertid är det låglasttid. Övriga delen av året är det låglasttid dygnet runt. Effektavgiften baseras på den timme i månaden när du använt som mest el, din så kallade effekttopp.
Vad kan jag som kund göra?
För att minska kostnaden för dig som kund kan det vara bra att tänka på hur du kan sprida ut din elanvändning under den tid på dygnet när belastningen är lägre, utanför höglasttiden kl. 7-20 under vinterhalvåret.
Tänk på att under morgon och kväll är det hög belastning på elnätet. Under morgonen är det många som samtidigt startar igång dagen med en varm dusch, sätter på kaffebryggaren och lägger i en smörgås i brödrosten. För det behövs mycket el.
Även på kvällen när det är dags att laga middag, se på tv och tvätta en tvättmaskin är belastningen hög. Under natten, när de flesta sover, är belastningen låg.
Ett tips är att se om det går att göra tidsinställningar på till exempel diskmaskin och tvättmaskin så att de sätter i gång när du önskar. Det kan också vara bra att ladda elbilen under senare kväll eller under natten då det är låglasttid. Tänk på att alltid ladda bilen från en riktig laddbox som är gjord för att ladda fordon.
Insändarsvar
På senare tid har vi medverkat i debattartiklar och besvarat insändare om effektavgiften med flera på samma tema. Här är våra insändarsvar.