Porträttet: Projektledare Maria Rydholm

”En otrolig satsning på Södertäljes ungdomar”

Det har länge funnits en plan hos kommunen att skapa en fritidsgård för Södertäljes många ungdomar men processen har tagit sin tid.

Funderingarna har varit många och idéerna lika så. Men nu är grunden till aktivitetshuset klar och vi kan se att vissa väggar är på plats. Bjälklaget är monterat och stomresningen pågår.

- Aktivitetshuset är en otrolig satsning på Södertäljes ungdomar, säger Maria Rydholm, byggprojektledare och på Telge Fastigheter, som har varit med sedan 2018.

Är med hela vägen

Att vara byggprojektledare innebär att Maria jobbar med både ny- och ombyggnadsprojekt. Hon förklarar:

- Vi ser alltså till att kommunens verksamheter får lokaler levererade utifrån fastställda krav och vi deltar i projektet från detaljplan tills lokalen står färdig och hyresgästen flyttar in.

Än så länge får vi använda fantasin och föreställa oss att de 1 100 kvadratmeterna är fyllda med liv och aktiviteter.

- När jag kom in i projektet hade man utvärderat möjligheterna att använda den närliggande Gula Villan som fritidsgård, menar Maria, men förutsättningarna var inte rätt för ett aktivitetshus.

Nu är alla nöjda

Det behövdes något annat: en stor lokal som passade för flera och olika slags aktiviteter. Ungdomarna skulle involveras och tycka till, både vad gäller lokaler och innehåll.

Det första spadtaget på aktivitetshuset i Ronna togs den 17 januari 2023 och förvandlade genast förväntningar till verklighet. Nu händer det, helt enkelt!

Maria Rydholm berättar att eftersom detta ska bli ungdomarnas aktivitetshus var de givetvis med på första spadtaget. Senare ska de få åka på studiebesök för att se hur bygget fortlöper.

- Ungdomarna har varit engagerade; kravställt och tyckt till om det mesta, säger Maria. De har bestämt att det ska vara hälsoprofil på kaféet, att färgtoner och färgskalor ska känns rätt, att det ska finnas ett ”green room” där man kan fixa naglar, sminka sig och mycket, mycket mer.

Stolt över miljömärkningen

Självklart ska ett modernt aktivitetshus där ungdomar vistas varje dag vara miljömärkt in i detalj, menar Maria och tillägger att hon är mycket stolt över husets miljöklassificering:

- Vårt aktivitetshus kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver!

Här krävs det mer av byggnaden än att bara följa lagkrav. Bland annat måste solskyddet, ljudmiljön och ventilationen hålla mycket hög standard. Dessutom kommer elen till stor del från solceller. Miljötänket går rakt igenom allt!

Det är inte mycket som saknas. Maria Rydholm och teamet har gjort ett gediget jobb och nu är det inte långt kvar. Våren 2024 ska ungdomarnas egna aktivitetshus med fyllas med liv.