Installationstips

Vid en beställning av fiberanslutning till stadsnätet får ni en kundnod installerad på väggen. Kundnoden är utrustad med uttag/portar för bredband, tv och telefoni.

Kom igång med installationen

När kundnoden är installerad och driftsatt kan ni koppla in nätverkssladden från datorn till kundnoden och efter det komma igång med att beställa tjänster (internet, tv och/eller telefoni).

Bredband

Anslut datorn till nätverket genom att koppla nätverkskabeln (rak LAN-kabel) från datorn in i LAN1/port 1 på kundnoden.

Har ni en router för trådlöst nätverk kopplas den från wan/ethernet på routern direkt till LAN1/port 1 på kundnoden.

Oavsett vilken kundnodsmodell ni har kopplas nätverkskabeln alltid in i första uttaget/porten.

Tv via fiber

För att kunna se på tv via fiber behövs en digitalbox eller ett programkort. Boxen kopplas in i kundnodens LAN2/port 2. För mer information, kontakta tjänsteleverantören.

Så här gör du, steg för steg

Obs: För teknisk support, kontakta alltid företagets tjänsteleverantör.

  1. Koppla ihop kundnoden och datorn med nätverkskabeln som du sätter i uttaget LAN1/port1.
  2. Starta webbläsaren för att beställa dina tjänster.
  3. Har du förbeställt tjänster kan aktivering av tjänsterna ta några dagar. Exakt leveranstid för internet, telefoni- och tv-tjänster eller paket får du av den tjänsteleverantör du väljer. När du beställt tjänsterna, skickar din tjänsteleverantör hårdvaran som krävs för att använda dem (till exempel tv-box).

Med en router eller tv-switch kopplar du in datorer, nätverksskrivare, spelkonsoler och annan elektronik så att alla enheter fungerar trådlöst över hela kontoret om du så önskar. Ibland ingår utrustning i abonnemanget, så fråga din tjänsteleverantör vad som ingår i ditt företags beställning.

Vad indikerar lamporna?

  • Gult sken: Ni är anslutna med max 100 Mbit/s.
  • Grönt sken: Ni är anslutna med max 1000 Mbit/s.
  • Blinkande sken: Porten är aktiv och data överförs. Om du till exempel har anslutit sladden i LAN1/port 1 kommer LAN1/port 1-lampan att lysa (eller blinka).

OBS! Låt utrustningen stå på.