Porträttet: Chef ”Roffe” Avila Hjelte

"Ungdomarnas idéer blev framtidens mötesplats"

Än så länge kallas det ”aktivitetshuset” men snart ska det 1 100 kvadratmeter stora huset i Ronna få ett eget namn. Omröstningen är i full gång och ungdomarna är engagerade i allt från detaljer och inredning till namnfrågan. 

”Roffe” Avila Hjelte, Resultatenhetschef och även chef för Ung Fritid på Södertälje kommun, har haft en framträdande roll i skapandet av ungdomarnas gemensamma hus. Ett hus för alla ungdomar.

- Det som är unikt är att ungdomarna själva har kommit med idén till ett gemensamt hus fyllt av aktiviteter. Önskelistan har varit lång och projektgruppen har behövt göra avkall på vissa delar: det blev ingen gocartbana inomhus eller en pool, säger han med ett lugnt leende.

Roffe har bott i Ronna hela sitt liv och stortrivs! Han har som längst flyttat 400 meter inom Ronna, så klart! Han är uppvuxen i en stor familj med socioekonomiska utmaningar. Han vet vad det handlar om: - Jag har gått på samma gator som de där ungdomarna. De vet inte vilka möjligheter de egentligen har… 

För Roffe var det annorlunda. Han gick vidare till jobb och studier. 

Visste inte att fritids fanns

Efter en kortare sväng som försäljare i Stockholm, åkte han hem till Södertälje igen. Det här med försäljare var inte hans grej, så nu behövde han ett nytt jobb: - Jag valde mellan äldreomsorg och barnomsorg men så behövde de folk till fritidsgården. Jag visste faktiskt inte att det fritids fanns… Men från första minuten gillade jag det! Efter fyra månader fick jag fast anställning. Från början var fritidspersonalen lekledare men numera är vi lärande coacher. Det är en framgångsfaktor, menar Roffe.

I rollen som fritidsledare följde Roffe med ungdomarna till olika slags aktiviteter i de många föreningarna som finns i Södertälje. Det kunde till exempel vara pingis, fotboll, basket och annat Det var väldigt uppskattat, tills ungdomarna själva skulle gå till föreningarna. Då blev det tvärstopp! Det var något som gjorde att de inte ville gå till föreningarna utan sin fritidsledare. 

Ungdomarna behöver inte flytta på sig

Här skapades embryot till framtidens mötesplats; en helt ny och gemensam fritidsgård där alla kunde samlas, både ungdomar och föreningar.

- Grundidén kom från ungdomarna själva; det var deras idé att slå ihop allt. Sedan blev det mitt jobb, skrattar Roffe.

Ungdomarna kommer inte att behöva flytta på sig eftersom föreningarna kommer till ungdomarna i stället. Är du bra på pingis, gå till föreningen i aktivitetshuset. Föreningarna kan hyra in sig och samutnyttja lokalerna. Ena dagen kan lokalerna användas till bio och andra dagen till dans, LAN och konferens. 

Får hjälp att hitta sin plats

- Aktivitetshuset kommer att betyda mycket för ungdomar i generationer framöver. Vi jobbar med det icke-formella och informella lärandet; vi stimulerar ungdomarna. Skolan tar hand om själva lärandet. Tack vare aktivitetshuset kommer vi att kunna hjälpa många ungdomar att hitta sin plats. Jag ser ljust på framtiden, säger Roffe.