Framtiden i fokus i teckningstävlingen

Varje år bjuder Telge Fastigheter in alla fjärdeklasser i Södertälje kommun att delta i en teckningstävling. Förra året var det 15 år sedan Telge Fastigheter drog i gång tävlingen. Därför blev temat för 2023 års tävling: ”Din framtid om 15 år”.

Vi fick många fina, härliga och fantasifulla bidrag och det var bitvis tufft att avgöra vilka teckningar som skulle gå till final. Nu har vi en vinnare!    

Nummer 15 med två stjärnor ovanför och en penna

Vinnaren av Telge Fastigheters teckningstävling 2023 

Nellie Melker, klass 4A i Igelsta grundskola i Södertälje. Stort grattis Nellie! 

Färgglad teckning på canvas. Vinnare i Telge Fastigheters teckningstävling 2023.

Juryns motivering:

Det vinnande bidraget tar oss med på en fantastisk resa 15 år framåt i tiden. Här sicksackar snygga, snabba farkoster genom galaxerna, utrustade med väldigt långa laddarsladdar. Det är ju bra för man vill inte förorena universum. Oändligheten är vacker och rolig med alla färger och alla nya möten. Det känns som en omtänksam och spännande framtidsvärld där alla möjligheter finns för att skapa något bra och positivt tillsammans.

Vara riktigt stolta!

Grattis också till Victoria Isabella Kolli, klass 4A, Södertälje Friskola som kom på andra plats och grattis till tredjepristagaren Linda Asfaha, 4B, Igelsta grundskola. Ni ska vara riktigt stolta! 

Färgglad teckning på canvas. Andrapristagare i Telge Fastigheters teckningstävling 2023.

Andrapristagaren Victoria Isabella Kolli, klass 4A, Södertälje Friskola.

Färgglad teckning på canvas. Tredje plats i Telge Fastigheters teckningstävling 2023.

Tredjepristagaren Linda Asfaha, 4B, Igelsta grundskola.

Första teckningstävlingen 2008

Sedan 2008, då Telge Fastigheter anordnade den första teckningstävlingen, har tusentals fjärdeklassare varit med och tävlat.

– 2023 firade teckningstävlingen 15 år. En hel del har förändrats sedan 2008. Förra året ville vi med barnens hjälp ta oss till framtiden och landa i år 2038. Det blev en spännande och fantasifylld resa som jag tror att många barn och även vuxna vill vara med om, säger Krister Mellström, vd på Telge Fastigheter.

Välgörande ändamål

För att fira tävlingens 15-årsjubileum höjde Telge Fastigheter prisbeloppet till 15 000 kronor, tidigare år har det varit 4000 kronor som delats ut till det vinnande bidraget. I år gick 5 000 kronor till klasskassan och 10 000 kronor till välgörande ändamål; klassen valde Barncancerfonden.

15-årsjubileum

Det första uppdraget som Telge Fastigheter gav till Södertäljes fjärdeklassare för 15 år sedan var att gestalta det nya stadshus som skulle invigas samma år. Filippa Andersson från Blombackaskolan gjorde intryck på juryn med sitt förslag: En kupolbeklädd byggnad som gick i regnbågsfärger. 15 år senare har hon fortfarande fina minnen från tävlingen.  

– För mig är teckningstävlingen ett fint minne och det är fantastiskt att ytterligare 13 vinnare har utsetts sedan jag vann. Hoppas det håller i gång den många år till, säger Filippa Andersson, vinnare av den första teckningstävlingen 2008.

Väcker skaparlust

Förra året stod klass 4b på Södertäljes friskola som vinnare. För klassens bildlärare Edilane Karlberg var det andra gången hon såg sina elever från två olika skolor ta hem tävlingen.

– Jag har märkt att många av mina elever gillar att tävla. En tydlig uppgift och frihet att ta sig an den på sitt eget sätt väcker idéer och skaparlust. I år är det ett nytt starkt tema som jag ser fram emot att jobba med tillsammans med fjärdeklassarna, säger, säger Edilane Karlberg, lärare på Södertälje Friskola som syns på fotot nedan.

Edilane Mendes Karlberg, bildlärare Södertälje Friskola.