Holmbergska villan

1885 uppfördes den praktfulla sommarvillan på Värdsholmen av byggmästare Jöns Peter Holmberg från Stockholm. 1966 flyttades huset till en provisorisk plats på Torekällberget. 2021 flyttades huset slutligen till en permanent plats med bättre läge på Torekällberget.

Ett tjusigt sommarnöje

År 1885 lät byggmästare Jöns Peter Holmberg från Stockholm uppföra en praktfull sommarvilla på Värdsholmen. 1966 donerades Holmbergska villan och flyttades till Torekällberget. 2021 flyttades den igen och fick en permanent, mer framträdande plats.

Jöns Petter Holmberg var en framgångsrik och förmögen byggmästare från Stockholm. 1885 byggde han sommarhuset till sig och sin familj på Värdsholmen i Södertälje. Villan låg i sluttningen mot södra kanalen på Värdsholmen.

Jöns Petter och Johanna Holmberg bodde i villan på somrarna. Deras två vuxna barn och fyra barnbarn brukade också tillbringa somrarna där. Under vinterhalvåret bodde familjen vid Mariatorget i Stockholm.

Sommarvillan byggdes i den då populära schweizerstilen, rikt utsmyckad med snickerier och oregelbunden till sin form. Arkitekt var Ernst Haegglund som också har ritat stadshotellet i Södertälje.

Nygotik och nyrenässans

När huset skulle flyttas till Torekällberget bevarades den vackra matsalen och glasverandan, resten revs. Glasverandan var ett av de mest uppskattade rummen i huset. Här uppehöll sig familjen gärna under dagarna.

Matsalen är inredd i en blandning av nygotik och nyrenässans med träpanel och dekorationsmålningar på väggarna. Bordet, stolarna och pianot är specialdesignat för rummet, skapade av teaterdekoratör Carl Grabow.

Spektakulär flytt

Nu har det praktfulla huset äntligen fått en permanent plats dit besökare kan komma och känna historiens vingslag.

Men, hur flyttar man ett helt hus? Rätt förarbete är förstås viktigt. Och duktiga entreprenörer, god planeringsförmåga och en kran av rätt kaliber. Och en stor dos tålamod. Marjaleena Mylly (”Malla”) är projektledare på Telge Fastigheter och ser tillbaka på ett helt unikt projekt.

En ny grund anlades på husets nya, mycket mer framträdande plats. Fönster och dörrar demonterades innan flytten ifall huset skulle röra sig under lyftet, och en stålkonstruktion monterades under huset för att det inte skulle bli snett.

Publiksuccé

Flytten av huset lockade åskådare. Besökare som gick förbi under dagen för flytten stannade till och blev kvar. Det bildades en folksamling som sakta växte under dagen. Många barn tycker att kranar är roligare än gamla hus och ville stanna och titta. Malla gjorde sitt bästa för att alla besökare skulle vara informerade om arbetets fortskridande.

Lyftet

Besökare och personal på Torekällberget som egentligen slutat men som inte ville gå hem fick vänta ett tag för det blåste för mycket. Det var en spänd och nervös väntan, men till slut mojnade vinden och gjorde ett lyft möjligt.

Upp i luften bar det, och bra gick det. Allt förarbete betalade sig. Den stora kranen lyfte huset högt upp i luften, bjöd på en mjuk och kontrollerad luftfärd och ställde ned det på den nya grunden. Huset ställdes försiktigt ned till folksamlingens jubel och hurrarop.

En ny era för ett gammalt hus

Nästa steg är att montera dörrar och fönster. Sedan ska det forna herrummet återskapas och göras till entré. Dit drog sig herrarna undan efter middagen med cigarrer och något starkt i glasen. Nu ska det bli en generös, handikappanpassad entré som ska göra huset tillgängligt för alla.

– Nu kan Holmbergska sommarvillan visa upp alla sina pråliga detaljer och sin vackra jugend-snickarglädje på en fin, permanent plats som den verkligen förtjänar, säger Malla som är lättad och glad att flytten gått så bra.