Vattna trädgården smart

Hur vattnar du dina odlingar och din trädgård utan att slösa på vatten? Här är några tips.

 • Vattenikon
  Bäst med regnvatten

  Regnvatten lämpar sig bäst att vattna med och kan samlas i tunnor. Det vatten som ändå används i hushållet som disk- och duschvatten, kan återanvändas i trädgården.

  Om du använder miljömärkt diskmedel, tvålar och schampo kan vattnet hällas ut under fruktträd och bärbuskar. Men använd det helst inte i grönsakslandet.

 • Vattenikon
  Återanvänd vatten

  Ställ ner en balja i diskhon vid diskning eller tvätt, töm den sedan i en vattenkanna och vattna med. Ställ in hinkar i duschen som samlar in duschens strålar. Det blir förvånansvärt mycket som kan återanvändas.

 • Vattenikon
  Undvik bar jord

  Bar jord blir fort hård och torr i solen. Täck jorden med gräsklipp och annat grönt i grönsakslandet. Du kan även täcka sådden med fiberduk för att hålla kvar fukt.

  Marktäckande växter kan planteras mellan större växter i rabatter och under träd och buskar. Då håller sig jorden fuktig.

 • Vattenikon
  Tidpunkt för vattning

  Tidpunkten på dygnet är viktig när du ska vattna. Tidig morgon är bäst tid. Att vattna på kvällen är inte lika bra om du har problem med sniglar, för de gillar fukt och mörker. Det är också risk att svampsjukdomar sprids vid kvällsvattning eftersom vattnet inte torkar upp lika fort.

  Om du vattnar mitt på dagen med spridare då solen står som högst dunstar mycket av vattnet bort, vilket är ett stort slöseri.

 • Vattenikon
  Vattnets temperatur

  Växternas rötter har svårt att ta upp iskallt vatten, helst ska vattnet ha samma temperatur som omgivande jord och luft. Kallt kranvatten eller brunnsvatten ska därför i förväg hällas i kärl som får stå ett tag.

 • Vattenikon
  Bäst med vattenkanna

  Att använda vattenspridare är bekvämt men det slösar mest på vatten. Vattnet sprutar högt upp i luften och blåser iväg. Mängder avdunstar om du vattnar i solsken mitt på dagen. Spridaren vattnar ofta även det som inte behöver vattnas. Alla växtens delar blir blöta och veka växter kan skadas av trycket från spridaren.

  Att vattna med vattenkanna är tungt och det tar tid men du vet exakt hur mycket vatten en växt får och att vattnet hamnar på rätt plats. Dessutom kan du använda insamlat regnvatten. Att vattna med slang är ett annat bra alternativ.

 • Vattenikon
  Vad ska vattnas?

  Spara vatten och arbete genom att vattna rätt växter på rätt sätt. Etablerade gräsmattor behöver inte vattnas, de klarar sig ändå. Att låta gräsmattans gräs bli långt gör att den inte torkar ut lika lätt, klipp inte så kort, inte så ofta och inte i stekande sol.

  Träd och buskar som har växt ett tag klarar sig vid långvarig torka (om inte jorden är mycket grund). De har långa rötter som hittar vatten. Nyplanterade växter, grönsaker, sådder och sommarblommor behöver vatten regelbundet.

  Frukt och bär ger bättre skörd om de vattnas mycket. Perenner blommar mer och blir finare om de vattnas regelbundet vid torka.

 • Vattenikon
  Hur mycket vatten behövs?

  För att veta om du behöver vattna kan du gräva 10-20 cm ner i jorden. Den översta jorden kan kännas torr samtidigt som det är fuktigare längre ner. Om det är fuktigt en bit ner behövs ingen vattning.

  När du vattnar ska du vattna rejält och länge men inte så ofta. Cirka 30 mm per kvadratmeter en gång i veckan om ingen nederbörd kommer. Om man vattnar med kanna så innebär det tre tioliters kannor per kvadratmeter – en kanna motsvarar 10 mm.

  Om man vattnar för lite och ofta är det risk att rötterna söker sig uppåt istället för neråt. Då kan rötterna frysa sönder på vintern.

 • Vattenikon
  Plantera på rätt ställe och rätt tid

  För att hindra vattenslöseri är det bra att veta i vilken miljö växterna trivs naturligt. I en trädgård finns ofta flera olika möjligheter och lägen där olika växter trivs. Fuktälskande växter planteras i en skuggig sänka och växter som tål mycket sol på det soliga berget.

  Om det är mycket blåst bör du tänka på att ordna vindskydd eftersom ständig blåst torkar ut jorden. Plantera inte nya växter på våren och sommaren när de kräver vattning, vänta till hösten när det är mer regn och fukt i luften.

  På hösten kan även gräsmatta sås, grässådd kräver regelbunden vattning.

 • Vattenikon
  Köpejord i säck kräver mer bevattning

  Växter planterade i krukor och pallkrage behöver mer vatten, särskilt om du har använt jord från säckar. Denna jord innehåller stora mängder torv som torkar ut snabbt.

  När torv torkar stöts vattnet bort istället för att tas upp. När torv får mycket vatten blir den som en svamp som suger upp vatten och då blir den för blöt för många växters rötter.

  Blanda därför alltid den köpta säckjorden med befintlig jord vid plantering, eller med mull, till exempel lövkompost, då hålls fukten bättre. Krukade växter ställs i vattenbad i en halvtimme innan plantering.

  Årets jord kan du under säsong köpa hos Telge Återvinning.

 • Vattenikon
  Petflaska bevattnar

  Om du inte är hemma och har växter som behöver vattnas kan du göra en egen enkel bevattningsanordning. Ta en petflaska, fyll den med vatten (helst regnvatten), gör några hål i korken och sätt upp och ned i jorden precis intill växten.

  Källor: Vår Trädgårdsbok av Christel Kvant och Inger Palmstierna, Odla.nu