Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Var rädd om vårt vatten

Vad är ditt vatten värt?

Vatten är en absolut nödvändighet för att vi ska överleva. Vi använder samma vatten om och om igen därför är det viktigt att vi är rädda om det.

Har du koll på vad som får spolas ner i toaletten?

Du bidrar till ett bättre och renare vatten genom att endast spola ner kiss, bajs och toalettpapper i din toalett.

Hushållspapper, servetter, tops, bindor, hår, tandpetare eller annat slängs i papperskorgen. Då blir det inte stopp i din toalett och vi kan rena vattnet ännu bättre på våra anläggningar. Och vi kan släppa tillbaka ett renare vatten till Mälaren igen.

Så tar du hand om matfett

När du steker eller friterar mat blir det ofta fett kvar i stekpannan. Med hjälp av Miljötratten kan du enkelt samla upp matfettet i en plastflaska och lämna det till återvinning! Här kan du läsa mer om Miljötratten och se var du kan hämta en tratt.

Genom att återvinna matfett tar du tillvara på en viktig resurs som blir till biogas och biodiesel. Det används även som råvara i framställningen av tvål, stearinljus, tvättmedel och gummi.

Fett och olja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av ledningar och i avloppspumpar. När du tar hand om fettet på rätt sätt gör du en värdefull insats för att förhindra att du eller dina grannar råkar ut för ett avloppsstopp.

Apoteket tar tillbaka dina överblivna mediciner

Det är svårt för avloppsreningsverken att rena vattnet från mediciner. Häll inte ut dem i avloppet, utan lämna dem på apoteket istället.

Tveta och Returen återvinningscentraler tar emot dina färgrester

Färgrester räknas som farligt avfall och lämnas på våra återvinningscentraler. Det gäller all färg, vattenbaserad, vattenlöslig, miljömärkt eller färg som benämns som miljövänlig. All färg innehåller nämligen ämnen som är mer eller mindre skadliga för avloppsreningsverket och miljön.

Tvätta bilen miljövänligt

Du fultvättar väl inte din bil? Fultvätt = tvätt på garageuppfart eller gata där orenat vatten rinner, via dagvattenbrunn, direkt ut i naturen och förorenar närmaste vattendrag, sjö eller hav. Vi vill alla bada i rent vatten, genom att tvätta din bil i en biltvätt bidrar du till ett renare vatten och en bättre miljö.

Använd lagom mycket tvättmedel

I Södertälje har vi mjukt vatten vilket innebär att du kan dosera sparsamt med disk- och tvättmedel. Det spar på miljön och plånboken.

Minska mikroplaster i våra hav

Tyger av syntetmaterial, som fleece, polyester och akryl släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas. Även om mycket fångas upp på vårt reningsverk hamnar ändå miljontals mikroplaster i våra vattendrag varje timme. Genom att välja bort plagg i syntetmaterial och vädra oftare än att tvätta bidrar du till att minska plasten i havet.

Vanliga träningskläder kan förgifta våra sjöar

Visst är det skönt att träna – och ännu skönare att slippa lukta svett när du gör det! Men visste du att så kallade luktfria sportkläder kan innehålla antibakteriellt silver? Branschorganisationen Svenskt vattens undersökning "Silverläckan" visar att efter bara tio tvättar har 31-90 procent av silvret tvättats ur. Silvret är giftigt och toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön.

Så kallade luktfria sportkläder kan innehålla antibakteriellt silver.

När du tvättar kläderna följer silvret med tvättvattnet och hamnar i sjöar och vattendrag, där det är ett stort hot mot fiskar och andra organismer som lever på sjöbotten.

Tyvärr slarvas det ofta med märkningen av kläder med antibakteriellt silver. Fråga därför alltid i din affär om kläderna behandlats med silver. Eller ännu hellre, undvik luktfria sportkläder, så gör du en insats för miljön och ditt dricksvatten!

Senast ändrad: 6 april, 2021