Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Så här installerar du

När du har beställt fiberanslutning via stadsnätet så får du en kundnod installerad på väggen. Kundnoden är utrustad med uttag/portar för bredband, tv och telefoni. Bor du hos Telge Bostäder eller Telge Hovsjö är kundnoden redan på plats.

Bredband

Anslut din dator till nätverket genom att koppla nätverkskabeln (rak LAN-kabel) från datorn in i LAN1/port 1 på kundnoden. Har du en router för trådlöst nätverk, kopplar du från wan/ethernet på routern direkt till LAN1/port 1 på kundnoden. Oavsett modell på kundnod kopplas nätverkskabeln alltid in i första uttaget/porten.

 

Illustration bredband inkoppling till dator

TV

Kabel-tv (gäller endast boende i Telge Bostäder och Telge Hovsjö)

Kundnoden är redan ansluten till ditt tv-uttag, så det enda du behöver göra är att koppla in antennsladden från tv:n till tv-uttaget Gör sedan en kanalsökning på tv:n så att dina kanaler sparas (se instruktionsbok för din tv).

 

Illustration kabel-tv inkoppling

Tv via fiber

För att kunna se på tv via fiber behöver du en digital box eller ett programkort. Boxen kopplas in i kundnodens LAN2/port 2. För mer information kontakta din tjänsteleverantör.

 

Illustration digital-tv inkoppling

Kom igång 

Det är först när din kundnod är installerad och driftsatt som du kan komma igång med att beställa tjänster (internet, tv och/eller telefoni).

Du beställer på telge.se/stadsnat genom att koppla en nätverkssladd från din dator till kundnoden. Alternativt så beställer du dina tjänster direkt från din valda tjänsteleverantör.

Så här gör du (Obs! för teknisk support, kontakta alltid din tjänsteleverantör)

  1. Koppla ihop kundnoden och datorn med nätverkskabeln som du sätter i uttaget LAN1/port1. 
  2. Starta webbläsaren för att beställa dina tjänster.
  3. Har du förbeställt tjänster kan aktivering av tjänsterna ta några dagar.

Exakt leveranstid för internet, telefoni- och tv-tjänster eller paket får du av den tjänsteleverantör du väljer. När du beställt tjänsterna, skickar din tjänsteleverantör hårdvaran som krävs för att använda dem (till exempel tv-box).

Med en router eller tv-switch kopplar du in datorer, nätverksskrivare, spelkonsoler och annan hemelektronik så att alla enheter fungerar trådlöst i alla rum om du så önskar. Ibland ingår utrustning i abonnemanget, så fråga din tjänsteleverantör vad som ingår i din beställning.

Det här indikerar lamporna: Gult sken = du är ansluten med max 100 Mbit/s. Grönt sken = du är ansluten med max 1000 Mbit/s. Blinkande sken = porten är aktiv och data överförs. Om du t ex har anslutit sladden i LAN1/port 1 kommer LAN1/port 1-lampan att lysa (eller blinka).

Illustration iptv inkoppling

Obs! Låt utrustningen stå på.

Senast ändrad: 11 december, 2020