Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Varsam restaurering av kulturskatt på Orionkullen

Publicerad den 09 oktober

Gamla flickskolan och annexet är kära Södertäljeprofiler. Men tidens tand har gått hårt åt fasaden på framför allt annexet som nu varsamt restaurerats av Telge Fastigheter.

Södertäljes stadsantikvarie har varit tydlig – det här är en byggnad med stort kulturhistoriskt värde och ska restaureras därefter. Huvudbyggnaden på Orionkullen, gamla flickskolan, är en av tre byggnader från 1700-talet i Södertälje. 1865 byggdes ett fristående gymnastikhus, annexet, till skolan.

Från början gick byggnaderna inte i samma stil, annexet är nästan hundra år yngre och byggnadstrenden var helt annan. Men i omgångar, först 1918 och nu 2015, har annexet fått flera karaktärsdrag av huvudbyggnaden. Nu har fasaden på annexet restaurerats grundligt. Fönster, plåt och dörrar har fått kärleksfull omvårdnad. Men den mest iögonfallande skillnaden är fasadens puts som lagats och färgsatts med järnvitriol.

- Den uppmärksamme kanske lägger märke till att nyanserna på gamla flickskolan och annexet inte stämmer överens, berättar Jörgen Frändén, projektledare Telge Fastigheter. Men järnvitriolen oxiderar och mörknar med åldern, om några år kommer de matcha varandra. Det är ett riktigt fint och hållbart pigment som håller i upp till 70 år med rätt underhåll.