Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Världsvattendagen 22 mars

Publicerad den 19 mars

Torsdag den 22 mars infaller FN:s internationella världsvattendag. Det innebär att vattenfrågan lyfts världen över, så även i Södertälje. Telge Nät vill passa på att berätta om förra årets bevattningsförbud, hur det ser ut inför kommande sommar och ge tips på hur vi kan spara på vårt vatten.

Tack för i somras

Tillsammans lyckades vi verkligen göra det bästa av situationen förra sommaren. Bevattningsförbudet infördes i maj och sträckte sig ända in i september. Både företag och privatpersoner fick dra sitt strå till stacken och tillsammans lyckades vi spara 526 000 m³ vatten! Det är 5 000 liter per person i Södertälje och Nykvarns kommuner.

Anledning till att vi lyckades är just den gemensamma insatsen och de små förändringarna. Samla regnvatten för att använda till trädgårdsbevattning, inte låta kranen spola vid exempelvis tandborstning och endast köra fulla disk- och tvättmaskiner är förändringar som gör skillnad utan att påverka vår livskvalitet. Från och med förra sommaren bevattnas dessutom alla kommunala parker och rabatter med sjövatten istället för dricksvatten.

Hur blir det i sommar?

Just nu finns det inget som tyder på att vi behöver införa bevattningsförbud i sommar. Grundvattennivåerna är återigen normala och vi ser dessutom en minskad förbrukning jämfört med före bevattningsförbudet. Det är goda nyheter.

- När det gäller kommande sommar så finns det inget i nuläget som tyder på ett behov av att införa bevattningsförbud. Förbrukningen ligger fortsatt på en betydligt lägre nivå än vad den gjorde under 2016 och i början av 2017 och grundvattennivåerna är normala. Telge Nät har även gjort investeringar i och omkring Djupdals vattenverk, allt för att säkra Södertäljes framtida vattenförsörjning, säger Ylva Gustavsson, avdelningschef VA-drift, Telge Nät.

Så här kan du själv göra en insats

Även om vi har god tillgång på vatten i dagsläget är det fortsatt viktigt att vi alla är sparsamma med vårt dricksvatten. Droppande kranar, rinnande toaletter och liknande är onödigt slöseri på vårt viktigaste livsmedel.

 Vattensmarta tips - så här sparar du vatten.

Frågor eller funderingar?

Kontakta Ylva Gustavsson, avdelningschef VA-drift, Telge Nät telefon 08-550 226 36 eller mejl: ylva.gustavsson@telge.se