Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Trygga nätter i Hovsjö

Publicerad den 22 november

Det är en kylig fredagskväll i oktober och höstmörkret har precis lagt sig över Hovsjö. Klockan är strax efter sex och trygghetsvärdarna Afram, Marteena och Mario har påbörjat helgens första kvälls- och nattpass. (På bilden: Afram och Marteena)

Trygghetsvärdarna och Hovsjö Natt är ett initiativ som startade 2011. Ett resultat av en hyresgästenkät där hyresgästerna i Hovsjö gav ett lågt betyg inom områdena trygghet och säkerhet.

- Vi ville öka tryggheten i området och samtidigt skapa delaktighet och stolthet bland ungdomarna. Genom att ungdomarna fått engagera sig i sitt eget område har Hovsjö Natt gett bra resultat på flera sätt. Vi har förutom delaktighet, minskad skadegörelse och ökad trygghet fått bra förebilder för de yngre, säger Gulseren Buyukbalik, enhetschef Arbetsmarknad och BO projekt.

Hovsjö natt – nattvandring och samarbete

Fyra ungdomar jobbar tillsammans varje fredag-, lördag- och söndagskväll. På fritidsgården förbereder sig Mario, 29 år, Marteena och Afram, båda 18 år för att starta kvällens arbete. (Sara, 19 år är inte med denna kväll.)

Ungdomarnas uppdrag består bland annat i att vara bra förebilder för ungdomar och skapa trygghet för boende i Hovsjö. Huvuduppgiften består av nattvandringar. Ett arbete som bedrivs av Telge Hovsjös fritidsgård i nära samarbete med polisen, fältarna och Securitas.

Hur ser ett vanligt arbetspass ut?

- Inne på fritidsgården spelar vi spel, umgås och ordnar aktiviteter för och med de barn och ungdomar som finns där. Utomhus patrullerar vi gårdar och parkeringar, pratar med de vi träffar, ibland följer vi någon hem. Vi rapporterar in lampor som inte fungerar, skadegörelse, felparkerade eller övergivna bilar och annat som behöver åtgärdas berättar Mario och Afram.

Marteena tycker det är för få tjejer på fritidsgården på kvällarna. Hon planerar därför tjejkvällar.

- Det är ett jätteroligt jobb, men det är alldeles för få tjejer på fritidsgården så vi funderar på att göra mer utrymme för tjejer. Anordna tjejkvällar där vi exempelvis kan laga tacos, göra armband och annat roligt som kan få fler tjejer att vilja vara här. Det är så viktigt att ta tag i barn redan när de är små för att kunna göra skillnad och vi behöver nå både tjejer och killar, berättar Marteena.

De fyra ungdomarna jobbar varje helg och har avtal med Telge Hovsjö till och med juni. Är det inte tufft att jobba varje helg, att aldrig vara ledig?

- Vi bor ju här och hänger oftast i alla fall på fritidsgården eller i området. Att få möjlighet att göra skillnad känns fint. Jag var trött på allt som händer och därför känns det bra att kunna göra något, säger Mario.

Minskad skadegörelse och ökad trygghet

Sedan starten av Hovsjö Natt har både skadegörelse och andra problem minskat enligt ungdomarna. De upplever att det blivit mycket lugnare i området.

- Jag tror att vi bidrar på flera olika sätt så att området blir tryggare för alla. Vi rapporterar in saker som inte fungerar men vi finns även ute, ser saker som händer och kan prata med barn och ungdomar som känner igen oss, säger Afram.

Med sin närvaro skapar gruppen trygghet för alla och bygger en bro mellan unga vuxna, yngre barn och ungdomar i Hovsjö. Ett viktigt arbete som förhoppningsvis gör skillnad för alla boende i Hovsjö.

Avslutningsvis undrar jag om de någon gång är rädda när de är ute och vandrar i mörkret. Svaret på den frågan kommer snabbt och spontant från Afram:

- Det finns ingen stadsdel i Södertälje där jag känner mig lika trygg som i Hovsjö. Det är här jag är född och uppväxt, mitt hem där jag nästan känner alla. Hovsjö är den mest trygga platsen jag vet.

Både Mario och Marteena nickar instämmande.

Fakta om Hovsjö Natt

  • Varför nattvandring: delaktighet, trygghet och säkerhet
  • Arbetstider: fredag 18:00-23:30, lördag 19:00-23:30och söndag 18:00-21:30
  • Fyra ungdomar arbetar tillsammans i två lag, inomhus och utomhus.
  • Hovsjö Natt bedrivs av Telge Hovsjös fritidsgård i samarbete med polisen, Fältarna och Securitas.
  • Liknande koncept finns i Fornhöjden och Lina Hage. Verksamheten där är ett samarbete mellan Telge Bostäder och Fornhöjden IF och bedrivs fredagar, lördagar och storhelger kl 21.00-01.00