Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Ny lag om uthyrning i andra hand

Publicerad den 9 januari, 2020

Den 1 oktober 2019 började en ny lag att gälla. Den innebär skärpta regler för att hyra ut bostäder i andra hand, att ha inneboende och för lägenhetsbyte.

Den nya lagen innebär att du riskerar högre straff om du till exempel hyr ut din bostad utan tillstånd av hyresvärden, tar ut för hög hyra eller om du köper eller säljer hyreskontrakt.

Att hyra ut

Det är tillåtet att hyra ut i andra hand, men du måste ha ett tillstånd från din hyresvärd. Du får inte ta ut mer i hyra än du själv betalar, om du inte hyr ut möblerat. Isåfall får du ta 15% mer i hyra. Du får även lägga till kostnader för el och bredband.

Om du hyr ut din lägenhet utan tillstånd, och tar för hög hyra, riskerar du böter eller fängelse.

Inneboende

Du måste vara folkbokförd där du bor. Det är sedan den 1 juli 2018 ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket. Alltså: har du en inneboende måste du själv bo i lägenheten, annars räknas det som att hyra ut i andra hand. Då gäller reglerna för andrahandsuthyrning.

Din inneboende får inte betala hyra för mer än den del av bostaden som inneboenden använder, till exempel: ett sovrum, del av badrum och kök. Vid fler inneboende får du inte ta mer i hyra än vad du själv betalar.

Lägenhetsbyte

Skulle du vilja byta lägenhet med någon måste detta byte godkännas av hyresvärden eller hyresnämnden, ofta krävs det att du har bott i din lägenhet minst ett år för att bytet ska godkännas.

Att ta betalt för sin hyresrätt vid ett lägenhetsbyte, eller att betala någon för ett hyreskontrakt är olagligt. Att köpa eller sälja hyreskontrakt är ett brott, och straffet är fängelse.