Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Ny gymnastik- och friidrottshall i Södertälje

Publicerad den 20 mars

Telge Fastigheter bygger tillsammans med Södertälje kommun en ny gymnastik- och friidrottshall i Södertälje. Södertälje kommun vill fortsätta vara den kommun i Stockholmsregionen som ger barn och ungdomar bäst förutsättningar att idrotta under uppväxten. För att möta de växande behoven byggs nu en ny hall vid Täljehallen. Samtidigt görs idrottsparken Södertälje IP, som ligger i anslutning till hallen, om från grunden. Allt ska stå färdigt under senare delen av 2019.

Det första spadtaget

Fredag den 16 mars gjordes ett officiellt första spadtag och bland andra Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje höll tal. Under oktober 2019 beräknas allt vara klart.

Friidrott, gymnastik- och simhopp

När hallen står färdig finns löparbanor om 200 meter, sprintbanor samt plats för kula, diskus, längd, höjd och spjut. Men här ryms inte bara friidrottare, även gymnaster kommer att träna och tävla här. För att ge ordentlig plats för bland annat den rytmiska gymnastiken är takhöjden högre än i liknande anläggningar, hela 10 meters fri höjd råder i hallen. Här kommer det även finnas två trampoliner, eller torrsviktar, för Södertälje Simsällskaps simhoppare att träna på.

Den nya idrottsplatsen kommer att hålla SM-klass, med bland annat löparbanor om 400 meter och plats för alla övriga friidrottsgrenar.

I anslutning till anläggningarna byggs ett vaktmästeri där kommunens personal som arbetar med samtliga idrottsanläggningar i Södertälje har sin fasta punkt.

- Det kommer att bli ett lyft för idrottsföreningarna, men även för skolorna som också kommer att använda anläggningen, säger Stefan Björndal, byggprojektledare, Telge Fastigheter.

Föreningar delaktiga under hela resan

Södertälje Gymnastik- och Simförening, Enhörna IF, Södertälje IF och Södertälje Simsällskap har alla varit delaktiga i processen att utforma hallen, liksom även idrottsplatsen. 

– De har varit med ända sedan 2014 då vi började jobba med detta. Deras åsikter är absolut nödvändiga för att vi ska kunna göra ett bra jobb, därför är det viktigt att de är med under hela processen. Nu ser vi fram emot att komma igång ordentligt och ge Södertäljes barn och unga en riktig bra hall för både träning och tävling, fortsätter Stefan Björndal. 

Södertälje Gymnastik- och Simförening, Enhörna IF, Södertälje IF och Södertälje Simsällskap har alla varit delaktiga i processen att utforma både hallen och idrottsplatsen. 

Fakta 

Storlek: 6 400 kvm.
Klart: under senhösten 2019.
Entreprenör: Fastec Sverige AB.
Miljöfakta: byggnaderna kommer att Green Building-certifieras. Det innebär att de har en energiförbrukning som ligger minst 25 procent lägre än Boverkets krav. TF krav är 30 procent lägre energiförbrukning.

Vid frågor

Om du har frågor kring byggprojektet går det bra att kontakta Liselott Nilsson, vd, Telge Fastigheter, mejl: liselott.nilsson@telge.se eller telefon: 08-550 222 11