Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Gröna påsen ska bli mer hållbar

Publicerad den 13 mars

I nästan 20 år har Södertäljeborna slängt sina matrester i gröna påsen. Nu undersöker vi hur insamlingssystemet för matavfall kan bli ännu bättre.

Telge Återvinning och Södertälje var tidigt ute med att införa insamling av matavfall. År 2001 började vi använda gröna påsen för att samla in Södertäljebornas matavfall för att återvinna det till biogas och biogödsel.

Insamlingen fungerar mycket bra. En färsk undersökning visar att Södertäljeborna är bäst i Stockholms län på att sortera sitt matavfall.

På väg mot en fossilfri kommun

I dagens insamlingssystem använder vi en grön plastpåse som till 40 procent består av fossil råvara. Södertälje kommun och dess verksamheter har som mål att bli fossilfria och därför ska nu Telge Återvinning utreda hur insamlingssystemet kan göras ännu bättre och fritt från fossilplast.

Utredningen ska vara klar i slutet av 2019. Då vet vi mer om vilken typ av påse som är bäst att använda och hur den ska sorteras och samlas in.

Insamlingen av matavfall fortsätter

Så vad händer nu? Faktiskt ingenting. Insamlingen av matavfall i gröna påsen fortsätter precis som vanligt. När vi vet mer kommer vi att informera i god tid om hur förändringen ser ut.

Fortsätt därför att slänga dina matrester i gröna påsen, knyt dubbla knutar på handtagen när påsen är full och lägg den i den i rätt soptunna eller fack. Genom att slänga kaffesumpen, äggskalen och äppelskrutten i gröna påsen ser du till att de fortsätter att göra stor nytta i kretsloppet. Tack för att du sorterar!

Så här fungerar dagens insamlingssystem för matavfall.