Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Från Mälaren till kranen

Publicerad den 07 oktober

Man vrider på kranen och så finns det bara där - gott och friskt vatten. Vi ser det som en självklarhet. 

Men för att vara säkra på att ha friskt vatten även i framtiden behöver vi hjälpas åt att ta hand om det på rätt sätt. I Södertälje använder vi cirka 160 liter vatten per dag och person. Cirka 80 procent av vårt grundvatten tar vi från en djup sänka i Mälaren. Resten kommer från nederbörd. Vi renar vattnet på naturlig väg genom en rullstensås, där det sakta filtreras genom olika lager av sand och grus. Det renade vattnet pumpas sedan upp, kontrolleras och behandlas, innan det skickas ut i ledningarna och till din kran. Hela processen, från Mälaren till kranen, tar cirka tre månader.

Slösa inte med vattnet

Mängden nederbörd påverkar vår tillgång på vatten. Under torra säsonger sjunker grundvattennivån något för att sedan fyllas på igen när det blir lite blötare. Som konsument är det bra att inte slösa med vattnet i onödan.

Spola ned rätt saker

När det gäller avloppet ska man aldrig spola ner sådant som inte hör hemma där, bara toalettpapper och sådant som kommer från kroppen. Mediciner, färgrester och andra skadliga ämnen ska lämnas in till ett apotek eller till en återvinningscentral. Tar vi hand om vattnet på rätt sätt kommer vi kunna njuta av vårt viktigaste livsmedel under lång tid framöver.

Fem fakta för smartare vattenförbrukning

  • Med snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden.
  • En snålspolande toalett är inte bara bra för miljön utan för plånboken också.
  • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
  • Vattna trädgården med regnvatten, som du samlar i tunnor eller damm.
  • Använd en auktoriserad tvätthall när du ska tvätta bilen. De tar hand om smutsvattnet och renar det på ett miljövänligt sätt.

 Mer från nyhetsbrevet:

Nu är alla Södertäljes barn miljönärer
Södertäljes härliga unga
Framtiden börjar i hamnen