Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Från gammalt skräp till skön värme

Från Södertälje hamn kan du se Söderenergis värmeverk på andra sidan vattnet. Där produceras fjärrvärme och el av sådant som vi andra slänger.

Söderenergi producerar fjärrvärme till ungefär 300 000 personer, kontor och industrier i södra Storstockholm. Cirka hälften av den totala bränslevolymen på 1 miljon ton kommer med fartyg till Söderenergis egen hamn. På ett år blir det ungefär 200 fartyg.

Men hos Söderenergi används inte hushållssopor som många tror. Istället eldas kontorsavfall, returflis och skogsbränsle, som lagras i de stora cisternerna på området.
Kontorsavfall är alltifrån gamla mockasiner som använts inom sjukvården, till kasserad kontorsinredning. Skogsbränsle är till exempel spån som blivit över från skogsindustrin. Returflis är bränslen som återvunnits från husrenoveringar och byggen. År 2015 var 94,4 procent återvunna och förnyelsebara bränslen.

Olle Ankarling, logistikansvarig på Söderenergi:

- Vårt uppdrag handlar om att sluta kretsloppet genom att ta hand om det som tickar ut ur samhället. På så sätt minskas det avfall som annars går till slutdeponi. Det är ett viktigt uppdrag som vi är stolta över, avslutar Olle.

Läs mer om Söderenergi på www.soderenergi.se

 

Mer från nyhetsbrevet:

Ett vårdboende av världsklass

Telge Nät storsatsar 

Sportlovsdagarna

Stoppa våld i hemmet

Träna hjärna(n) på sportlovet 

Senast ändrad: 2 februari, 2017