Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Stora biltvättarhelgen

Publicerad den 21 april, 2020

Helgen den 25-26 april är det Stora biltvättarhelgen, ett initiativ från Svenskt Vatten. Med kampanjen vill man få fler att tvätta bilen på en biltvätt - för miljöns och naturens skull.

Varje år sker ungefär 20 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner.

Undvik att farliga ämnen från biltvätten sprids i naturen

  • Om du tvättar bilen på garageuppfarten eller på gatan rinner farliga ämnen ner i brunnar och kommer sedan ut i vattendrag och i naturen. Ämnen du troligtvis inte skulle hälla ut i trädgården medvetet.

  • Väljer du istället en biltvätt, renas vattnet på plats och alla farliga ämnen tas om hand på rätt sätt. Därför är en miljömärkt biltvätt det bästa alternativet. Väljer du en Svanen-märkt biltvätt minskar utsläpp av skadliga ämnen med upp till 90 %*.

  • Vill du inte använda en biltvätt finns det gott om gör-det-själv-hallar. Där tvättar du bilen själv, men spillvattnet tas om hand på samma miljövänliga sätt som på biltvätten.

Här kan du läsa mer om vårt vatten och avlopp.

Hos Svenskt Vatten kan du läsa mer om Biltvättarhelgen

 

*Källa: Svenskt Vatten