Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Häller du olja i rabatten?

Publicerad den 10 april

Helgen den 21-22 april är det stora biltvättarhelgen, ett initiativ från Svenskt Vatten. Vår miljö betalar ett högt pris för varje fultvätt vi gör på gator och i trädgårdar. Därför vill vi ge dig tips på hur du undviker att farliga ämnen från din biltvätt sprids i naturen. Det är så klart viktigt att du tvättar bilen rätt alla dagar på året och som ett tack anordnar vi en tävling där du kan vinna tusen kronor i presentkort från Blomsterlandet.

Undvik att farliga ämnen från din biltvätt sprids i naturen

30 miljoner tvättar. Så många gånger tvättar vi i Sverige våra bilar – varje år. Men att tvätta bilen behöver inte vara ett miljöproblem om inte 20 miljoner av tvättarna sker direkt på gata eller garageuppfart. 

  • Om du tvättar bilen på garageuppfarten eller på gatan rinner farliga ämnen ner i brunnar och kommer sedan ut i vattendrag och i naturen. Ämnen du troligtvis inte skulle hälla ut i trädgården medvetet. Väljer du istället en biltvätt, renas vattnet på plats och alla farliga ämnen tas om hand på rätt sätt. Därför är en miljömärkt biltvätt det bästa alternativet.
  • Vill du inte använda en biltvätt finns det gott om gör-det-själv-hallar. Där tvättar du bilen själv, men spillvattnet tas om hand på samma miljövänliga sätt som på biltvätten.

- Vi vill lära Södertäljeborna att det spelar stor roll hur vi tvättar våra bilar. Det förorenade vattnet är inte bra för djur, växter, dricksvatten eller bad i sjöar och hav. Om var och en tar ansvar för sin biltvätt så blir det totalt sett en stor insats för miljön. Vi vill sprida kunskap och peppa lite extra för att det här ska ske varje dag, året om och inte bara under Biltvättarhelgen. Därför har vi en tävling som pågår 16 april-18 maj, säger Håkan Karlsson, vd, Telge Nät.

Var med och tävla - vinn tusen kronor hos Blomsterlandet

1. Besök en biltvätt minst en gång före den 18 maj.
2. Fotografera dig och din bil i biltvätten. Uppge vilken biltvätt du besökte. 
3. Dela bilden på Instagram under hashtag #biltvättarhelgen #telgenät eller mejla biltvattarhelgen@telge.se
4. Motivera varför just du ska vinna.
5. Håll tummarna för att du är en av tio lyckliga vinnare som får varsitt presentkort hos Blomsterlandet (värde 1 000 kronor styck).

Mer om tävlingen

  • Tävlingen pågår 16 april-18 maj.
  • Efter tävlingens slut väljer en jury bestående av Telges kommunikationsavdelning och Telge Näts marknadsavdelning ut tio vinnare som publiceras på telge.se den 25 maj.
  • Vinnare kommer även att meddelas på det sätt tävlingsbidrag delats - Instagram eller e-post. (Om du använder Instagram, tänk på att du behöver en öppen profil för att vi ska kunna se ditt bidrag.)
  • Vinsten hämtas upp på Telge Näts huvudkontor, Storgatan 42 alt. skickas med post.
  • Deltagare godkänner att insända bidrag kan användas på telge.se och i marknadsföringssyfte.
  • Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Fler tips om hur du tvättar din bil miljövänligt finns på Svenskt vattens hemsida.

Här kan du läsa mer om vårt vatten och avlopp.