Möt Daniel Ström, analytiker på Telge Energi

Hej Daniel, vad gör du på jobbet?

Min roll är att ha koll på våra kunder. Vilka de är, vad de gör, varför de väljer oss och varför de inte väljer oss, i förhållande till våra konkurrenter.

Jag gör datamodeller för att få ut data från olika system för att kunna sätta ihop den så att den blir förståelig. Därefter formaterar jag datan på ett bra sätt för att sedan publicera, analysera och visualisera den.

Det är ett väldigt varierande jobb och en förutsättning för det är nog också att jag har jobbat på Telge Energi i 15 år. Jag är en av de där ”spindel-i-nätet människorna” som man kommer och frågar när man behöver hjälp.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det absolut bästa och roligaste är att det är en del detektivarbete. Någon ställer en knepig fråga ”varför är det så här” om något och så finns det liksom inget, ingen dashboard, inga rapporter, inget underlag. Men någonstans i all vår data finns det kanske ett svar på varför det är som det är – eller åtminstone ett antagande.

Jag gillar framförallt att hjälpa andra människor, att någon har en fråga och jag kan hjälpa dem att finna svaret. Det är egentligen det som är roligast. Jag gillar logiken, letandet och sökandet. Att med alla pusselbitarna få ihop något så att någon får hjälp och kan göra sitt jobb bättre, då blir jag väldigt glad!

Finns det något som är utmanande med ditt jobb?

Det utmanande är att jag väldigt sällan har någon annan att fråga om hjälp, oftast kanske det är jag själv som råkar veta mest. Mycket har varit självlärande och det är utmanande, men det är också kul för det betyder att jag hela tiden har mycket nytt att lära mig.

Jag brukar säga att jag kan ungefär 20 procent av det jag borde kunna. Det är ett konstant lärande, vilket är utmanande men också väldigt kul!

Vad tycker du om Telge som arbetsplats?

Jag tycker Telge är en väldigt bra arbetsplats. Jag kom in precis efter koncernen bildades och jag tycker att det var ett genidrag att samla kommunala verksamheter i en koncern. Det ger mycket tillbaka till medborgarna. Jag är väldigt kund-driven, vi alla jobbar för kunden.

Vad tror du att du gör om fem år?

Jobbar jag kvar på Telge Energi om fem år så jobbar jag garanterat som analytiker det tror jag. Så länge resan som Telge Energi befinner sig i är spännande och utvecklande och även koncernens framtida resa, så är jag beredd att fortsätta bidra med det lilla jag kan.

Vilket av våra kärnvärden tycker du lite extra om och hur arbetar du med det i din roll?

Jag gillar våra kärnvärden, jag försöker leva efter dem. Den jag gillar mest är enkel. Man ska inte försöka överkomplicera saker, vilket jag ofta gör och det kanske är just därför jag gillar den - jag försöker tänka på att hålla det enkelt. Hålla det enkelt för kunden och kollegorna, att inte göra komplicerade saker som man inte förstår, utan att istället lyssna på personen och göra det så enkelt som möjligt.

Vad gör du när du är ledig?

Är med mina barn! Jag har nog glömt bort lite vilka som är mina egna fritidsintressen. Men springa försöker jag att göra, framförallt för att jag kan mäta utvecklingen, så det hänger ihop lite med det jag jobbar med.

Jag gillar att använda appar för att föra statistik och springa bättre än gången innan. Därför gillar jag också att springa korta distanser.

Det känns tråkigt att säga löpning, för det säger säkert alla. Jag skulle vilja säga något roligare, typ lego eller hjärnkirurgi men jag har tyvärr inte det som fritidsintresse. Barn och löpning.