Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Så här gör vi med #vårasopor på Telge

Gröna påsen - matavfall

Dina gamla matrester kan fortfarande göra stor nytta om du kastar dem i den gröna påsen. Då tar vi hand om avfallet och återvinner det till biogas och biogödsel. Resultatet av din goda middag blir ett riktigt lyckat kretslopp.

I snart tjugo år har vi i Södertälje sorterat matavfall i gröna påsar. Det gör vi för att på bästa sätt ta tillvara på den gas som bildas och de näringsämnen som finns kvar i maten. Se filmen om gröna påsen för att få svaret på vad som händer sen.

Vad kan du slänga i gröna påsen?

I gröna påsen slänger du matrester och hushållspapper. Till exempel räkskal, äggskal, kycklingrester, skal från frukt och grönsaker, kaffesump och kaffefilter. När påsen är full ska den knytas ordentligt med minst en dubbelknut innan du slänger den i soptunnan eller sopnedkastet.

Har du längre sophämtningsintervall än två veckor och egen kompost ska du inte använda gröna påsen.

Gröna påsen har blivit större

För att bättre passa sopkärlet i köket har gröna påsen blivit större. Påsen är dessutom något tunnare än tidigare, men ska fortfarande vara tålig och stark för att undvika läckage. 

Matavfall från företag

Större mängder matavfall från till exempel restauranger och storkök ska sorteras i våra komposterbara påsar. Dessa töms sedan av vår specialutrustade sopbil minst en gång i veckan. Tänk på är att ta bort alla förpackningar och sortera dem separat. Mindre mängder matavfall kan sorteras som hushållsavfall i den gröna påsen.

Information och beställning

  • När dina gröna påsar är slut beställer du som bor i villa nya genom att knyta en grön påse på bakre handtaget av sopkärlet. Vi lämnar nya påsar vid nästa tömning.
  • Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd när de gröna påsarna är slut. Oftast förvaras de i källarförrådet eller i tvättstugan.
  • Är du hyresgäst hos Telge Bostäder, Telge Hovsjö eller Telge Fastigheter är du välkommen att kontakta vår kundservice för att få veta hur du får tillgång till gröna och vita påsar.
  • Om du har en längre sophämtningsintervall än två veckor ska du inte använda gröna påsen.
  • Företag - Beställ gröna påsar här. Leverans sker inom en vecka.
  • Företag - Beställ stora påsar för matavfall här.
  • Kontakta oss på kundservice 08-550 222 33 om du har frågor.

Senast ändrad: 15 augusti, 2019