Hur fungerar effektavgiften?

Följ våra två exempelfamiljer i deras vardagsbestyr och få tips om hur du kan spara pengar genom smart elanvändning.

Så sparar familjen Söder pengar på smart elanvändning i vardagen

Fredag morgon hemma hos grannfamiljerna Söder och Tälje. Som vanligt är det mycket som ska göras och hinnas med inför helgen. Det ska diskas, tvättas och lagas mat eftersom familjerna ska bort på eftermiddagen.

I båda husen finns samma typ av uppvärmningssystem (baslast), en värmepump som startar vid sjutiden på morgonen.

Hos familjen Söder

Familjen Söder lägger upp en plan och börjar med att starta en tvättmaskin innan de dukar fram frukost. När alla har ätit och gjort sig i ordning är det dags att hänga tvätten och då passar pappa Söder på att starta diskmaskinen innan de tar en promenad.

Vid 11-tiden är de tillbaka och det är dags att börja laga mat. Mamma Söder förbereder och sätter på ugnen medan hon plockar ur diskmaskinen

Genom att planera och använda varje elpryl för sig kan familjen Söder hålla nere sin effektavgift.

  • Total elförbrukning: 17 kWh.
  • Total effekt: 2,5 kW.
  • Kostnad för effekten denna månad blir: 150,63 kr.

Hos familjen Tälje

Familjen Tälje får en senare start på morgonen och när de har fått i sig frukost är det både dags att tvätta och diska samtidigt. De sätter på diskmaskin och tvättmaskin innan de snabbt åker för att handla lite mat.

När de kommer hem igen är maskinerna fortfarande på och pappa Tälje sätter på ugnen för att den ska hinna värmas upp i tid för att sätta in maten.

Familjen Tälje har alltså haft igång alla tre maskinerna samtidigt och koncentrerat sin energianvändning under en kort period. Därför får de en högre effektavgift trots att de har samma elförbrukning som familjen Söder.

  • Total elförbrukning: 17 kWh.
  • Total effekt: 6 kW.
  • Kostnad för effekten denna månad blir: 361,50 kr.