Den smarta elmätaren

Med din nya elmätare kan du använda elen smartare och mer hållbart. Via HAN-porten har du även möjlighet att koppla upp dina smarta prylar i hemmet så att de styrs av elpriset och elbehovet som finns i fastigheten.

Nya krav på elmätaren

Energimarknadsinspektionen ställer krav på nya funktioner i elmätaren, bland annat kräver de ett lokalt kundgränssnitt. I samband med det har Energiföretagen i ett gemensamt arbete med flera medlemsföretag enats om en branschrekommendation kring hur det lokala gränssnittet ska fungera samt hur det rent fysiskt ska se ut.

Några av de viktigaste skälen till att ha ett fysiskt gränssnitt på elmätarna är:

IT-säkerhet

Myndighetskraven säger att gränssnittet ska vara enkelriktat för att minimera risken för intrång. Ett fysiskt gränssnitt är också säkrare då man måste ha fysisk åtkomst till gränssnittet.

Ett trådlöst gränssnitt ger möjligheter till åtkomst för obehöriga även om de inte har fysisk åtkomst till mätaren. Man kan skydda ett trådlöst gränssnitt men det kräver i så fall att både du som kund och vi som nätägare involveras i säkerhetslösningen.

Standardiserat

Gränssnittet ska vara baserat på internationella standards, så att det är möjligt för kunder och energitjänsteföretag att enkelt utveckla produkter och tjänster för bredare marknader.

Vidare innebär standardiseringen att kostnaderna för kundgränssnittet hålls låga över tid.

Framtidssäkerhet

Den smarta elmätaren är konstruerad för att sitta hos dig som kund under lång tid, medan utvecklingen av energitjänster och produkter är snabbare. Gränssnittet ska därför vara så enkelt att du som kund själv ska kunna byta din utrustning i hemmet utan involvering med oss som nätägare.

Du ska också enkelt kunna flytta din utrustning till en annan bostad. Ett enkelt och tydligt fysiskt kundgränssnitt ger möjlighet till detta. Vi som nätägare ska också enkelt kunna byta elmätaren utan att din utrustning påverkas.

Den smarta elmätaren mäter både användning och produktion av el. För dig som är mikroproducent, med exempelvis egna solceller, innebär det att mätaren tydligt visar överskottet av produktionen som går ut på elnätet.

Det finns flera smarta tjänster att koppla till din elmätare på marknaden. Elmätaren vi installerar heter Kamstrup Omnipower.

Du kan även se din elanvändning direkt i elmätaren, utan smarta tjänster.

Utan någon extra utrustning kan du enkelt se hur mycket el du använder i ditt hem i nära realtid. Med två knapptryck visar elmätaren dig hur förbrukningen ser ut. Det kallas den momentana effekten.

Ett test du kan göra är att starta handdukstorken i badrummet, starta torktumlaren eller dammsugaren. Då ser du direkt hur elförbrukningen ändras.

Bra att veta är att mätaren kan bara skicka ut data, men inte ta emot någon. På så sätt kan inte elmätaren påverkas av utrustning som ansluts till modulen.

Du kanske behöver stänga av strömmen i ditt hus eller fritidshus vid något tillfälle. Det kan du enkelt göra direkt på elmätaren.

På Kamstrups webbplats kan du se två instruktionsfilmer som visar hur du stänger av och startar elmätaren.

Under locket på höger sida av mätaren kan du via HAN-porten koppla upp smart hem-utrustning och få ut en mängd olika mätvärden.

För att aktivera HAN-porten i din elmätare behöver du skicka in en begäran till oss. Det kommer du framöver att kunna göra genom att fylla i ett formulär på vår webbplats.

Den smarta mätaren möjliggör att få ut användbar data som är till hjälp för lastbalansering. Lastbalansering kan vara bra att ha om du har en exempelvis en elbil.

Dynamisk lastbalansering ser till att belastningen per fas är korrekt, samt justerar laddeffekten när det behövs för att undvika att huvudsäkringen går.

Behöver du hjälp?

Kontakta oss om du har frågor om den nya elmätaren, så hjälper vi dig.