Test: Hur elsmart är du?

Det finns många bra sätt att minska sin energianvändning. Gå igenom frågorna och testa dig själv – säkert finns det mycket du kan göra för att bli mer elsmart!

Har du en värmekälla kopplad till din elförbrukning, som en värmepump, direktverkande el eller liknande?

Okej. Då kan det vara bra att fundera över om din uppvärmning kan styras på ett smartare sätt för att minska dina kostnader.

Det finns produkter och tjänster på marknaden som gör det möjligt att flytta förbrukningen från högpris- till lågpristid. Då kan du samtidigt minska dina kostnader från både elhandelsbolaget och nätbolaget eftersom priserna vanligtvis följer varandra.

Kontakta din värmepumpsleverantör för att få veta mer.

Okej. Då behöver du inte tänka nämnvärt på hur du värmer ditt hus.

Har du en elbil?

Fantastiskt! Att äga en elbil är ett mycket bra miljöval. Men det är smart att tänka på när och hur den laddas.

Genom att exempelvis ladda utanför höglasttiden eller att ladda i långsammare takt kan ditt effektuttag minskas och du kan spara många kronor.

Det går även att använda sig av tredjepartsleverantörer för att skaffa smarta energilösningar som hjälper till att styra din laddning på ett smartare sätt.

Då behöver du inte fundera så mycket över just det här.

Använder du flera elektriska apparater i hemmet samtidigt?

Okej. Det är lätt hänt, och ibland finns inget val. Men det är smart att tänka ett varv extra på vilka elapparater som används samtidigt och sprida ut elanvändningen i stället för att köra allt på samma gång.

Genom att så långt det går sprida ut användningen till olika tillfällen kan det finnas pengar att spara.

Strålande! Då kommer du förmodligen inte påverkas särskilt mycket av effektdelen i den nya prismodellen.

Den prissätter nämligen mängden el som används på en gång, varför det är smart att tänka en gång extra kring vilka apparater som används parallellt.

Har du en eldriven handdukstork, golvvärme eller en AC som du oftast låter vara igång?

Okej. Dessa typer av apparater kan vara värda att fundera lite extra kring. De går ofta kontinuerligt och drar en hel del el.

Om de dessutom är igång samtidigt som övriga apparater riskerar du att få betala mer, i och med att din effektanvändning ökar.

Okej. Då behöver du inte tänka på hur du använder dessa.

Tycker du om att duscha länge?

Okej. Det kan då vara bra att fundera över hur ditt varmvatten värms upp. Om detta görs med el kan det finnas anledning att fundera över när och hur det värms för att kunna styra detta smart.

Exempelvis skulle din varmvattentank kunna värmas upp under låglastid, eller ställa in så att uppvärmningen sker under en längre period för att minska effektkostnaden.

Det finns produkter och tjänsteleverantörer på marknaden som är värda att kontakta, om du önskar göra ditt hem effektsmart.

Toppen! Du är en riktig energihjälte!