Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Kor står i en hage

Besiktning av elnätet med helikopter

Aktuella besiktningar

Just nu har vi inga planerade besiktningar.

Varför flyger vi?

Elnäten utsätts ständigt för prövningar genom väder, vind och växtlighet. Vi gör därför regelbundet besiktningar med hjälp av helikopter för att besiktiga våra kraftledningar.

Genom flygningarna får vi viktig information som gör att vi kan upptäcka fel och bedöma eventuella risker som kan orsaka strömavbrott. Tack vare flygningarna kan vi åtgärda fel i tid.

Djur kan bli störda

För att få så bra koll som möjligt flyger vi relativt lågt över elledningarna. Djur i hagar kan störas av flygningarna. Vi försöker så långt som möjligt ta hänsyn till djuren, men det är bra om du som ägare har möjlighet att flytta dina djur under perioden som vi flyger.

Vi informerar om flygningarna i de lokala P4-stationerna och i våra sociala medier.

Här flyger vi

När besiktningen genomförs undviker vi att flyga över bebyggelse och djur. Tyvärr är det ibland mycket svårt att upptäcka hagar i tid då vi opererar på låg höjd och träd kan skymma sikten framåt.

För att underlätta för dig som bor eller har djur i närheten av kraftledningarna listar vi nedan vilka områden vi kommer flyga. På grund av dåligt väder eller andra omständigheter kan samma område vara planerat att flygas flera dagar.

flygområde

Frågor och svar

Ni ska flyga med helikopter i mitt område. Vad innebär det?

Vi genomför kontinuerligt besiktningar av vårt elnät, då elnäten utsätts av prövningar av väder och vind. Vissa besiktningar sker via helikopter vilket innebär att vi flyger på låg höjd utmed ledningarna.

Genom att flyga med helikopter kan vi snabbt få en överblick och därmed upptäcka fel som vi inte kan se från marken.

Då helikopterflygningarna sker på låg höjd kan detta störa djur.

Vem utför helikopterbesiktningen?

Besiktiningen görs av vår samarbetspartner Visimind. Här kan du läsa mer om Visimind.

Senast ändrad: 29 april, 2022