Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Köket

Ventiler

Ventilerna måste tvättas och rengöras gärna två gånger per år. Använd ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Tilluftsventilerna är fast inställda och får inte ändras. Då kommer ventilationssystemet i obalans. När du rengör dessa kan du göra på två sätt: vrid motsols och dra ut eller dra rakt ut. Har du gamla ventiler, försök då att peta fram dammet med en ståltråd. Dammsug och torka så gott det går.

Kontrollera regelbundet att ventilerna inte är tilltäppta. Gör så här: 

  • Håll ett tunt papper över frånluftsventilen.
  • Sitter papperet kvar med hjälp av utsuget så fungerar ventilationen bra. Om inte, gör en felanmälan.

Fett i avloppet

Har du råkat hälla fett i köksavloppet? Spola med hett vatten för att förebygga stopp i avlopp och förhindra fettbeläggning i rören. Mattfett slänger du i gröna påsen. Större mängder lämnar du till Returen eller Tveta återvinningscentral.

Rengör spisen

Det är viktigt att rengöra spisen och ugnen regelbundet. Städa också bakom spisen, den går att dra ut så att du kommer åt att dammsuga och våttorka.

Vädra ut matos

Öppna inte köksfönstret när du lagar mat. Då fungerar inte köksfläkten som den ska och allt matos sprids i lägenheten. Öppna hellre ett fönster i ett annat rum så hjälper du ventilationen att fungera bättre. 

Rengör köksfläkten

Minst en gång i månaden bör du rengöra fettfiltret i fläkten. Med tiden samlas matfett i filtret. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska. Diska det i ljummet vatten och med milt diskmedel. Har du kolfilterfläkt bör du byta kolfilter en gång per år. Kolfilter finns att köpa i större varuhus eller vitvaruaffärer.

Frosta av kyl och frys

Frosta av kylskåp och frys om de inte är självavfrostande. Låt eventuell is tina av sig själv - använd inte några vassa föremål. Samla upp smältvattnet i en balja.

Avrinningshål i kylskåpet

När det har bildats is i köldfacket i kylskåpet kan det vara dags att rengöra avrinningshålet. Det gör du t.ex. med en bomullstopps. OBS! Var försiktig med att inte tappa bomullstoppen inne i hålet.

Senast ändrad: 28 januari, 2021