Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Illustration av rör

Stambytesprojekt i Ronna

Här samlar vi all information om stambytesprojektet i Ronna. Du hittar frågor och svar, kontaktuppgifter till projektgruppen och kundservice samt annan nödvändig information.

Vad kommer att hända i Ronna

På Sköldvägen 1-13 kommer vi att genomföra ett så kallat stambyte.

Ett stambyte innebär att ledningar i väggarna byts ut till nya, det behöver göras ungefär var 40-50:e år. De ledningar som byts ut är vattenledningar, elledningar och avlopp.

Ledningarna kallas för stammar och ser till så att varje lägenhet får el och vatten. Eftersom stammarna är gamla och slitna är det nu dags att byta dem.

Vi räknar med att stambytet på Sköldvägen 1-13 kommer att ta ungefär ett år att genomföra.

Hur går det till?

Ett stambyte tar tid, men vi räknar med att din lägenhet renoveras i ungefär åtta veckor. Du kommer att bo kvar under renoveringstiden.

Eftersom badrummet kommer att totalrenoveras och vattnet i köket stängs av under en period kommer vi att ställa upp bodar med toalett, dusch och matlagningsmöjligheter på gården.

Vad händer just nu?

Vi har delat ut en informationsfolder till de hyresgäster som berörs. I foldern förklarar vi närmare hur stambytet går till och vad som kommer att ske i deras lägenheter.

Tillsammans med foldern har en medgivandeblankett delats ut, varje hushåll måste godkänna att vi renoverar deras lägenhet. När alla blanketter har skrivits under och lämnats in till oss kan vi sätta ett startdatum för renoveringen.

Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna med svar för att kunna hjälpa dig längs vägen. Hittar du inte svar på din fråga här är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

När påbörjas stambytet?

Planen är att påbörja renoveringarna under hösten 2021. Innan ett datum kan sättas behöver alla medgivandeblanketter vara inlämnade till oss, när alla blanketter har lämnats in kan vi meddela om ett datum.

Kan jag välja bort stambytet?

Du kan välja att kryssa i ”ej medgivande” på medgivandeblanketten om du inte godkänner renoveringen. Då kommer blanketten att skickas till Hyresnämnden som beslutar om stambytet ska ske eller inte. Hyresnämndens beslut gäller.

Husen är i stort behov av ett stambyte då det finns läckande ledningar i väggarna och ytskikt som inte håller tätt. Stambyten behöver ske var 40-50:e år och nu är det dags.

Även om du inte godkänner renoveringen ska blanketten fyllas i och skrivas under samt lämnas in till Telge Bostäder. Se valmöjligheter för inlämnandet:

  • Posta till projektledare: Telge Bostäder AB, Per Christiansson, Box 633, 151 27 Södertälje
  • Lämna in på projektkontoret, lokalen på Sköldvägen 6, i brevlådan eller till projektgruppen på onsdagar kl. 13.00-15.00 (från och med den 2 juni 2021)
  • Lämna i brevlåda eller reception på Storgatan 42
Kan jag välja bort badrumsrenoveringen och bara få ett stambyte?

Nej, en av anledningarna till att badrumsrenoveringen sker är för att det finns läckande ledningar i väggarna och ytskikt som inte håller tätt. Detta orsakar fukt i väggarna som i sin tur kan leda till vattenskador.

Badrumsrenoveringen är nödvändig för att din lägenhet och huset ska uppfylla krav på en viss standard.

Kan jag renovera köket när ni ändå är här?

Det går inte att lägga till en köksrenovering i samband med stambytet. Vill du förnya eller renovera kan du ansöka om tillval efter att hela projektet är klart.

Jag fick mitt badrum renoverat nyligen, blir det ändå renoverat när stambytet sker?

Ja, ditt badrum kommer att renoveras ändå.

Däremot får du ingen ytterligare hyreshöjning om ditt badrum renoverats 2016 eller senare, eftersom du fick en hyreshöjning då.

Renoverade du ditt badrum tidigare än 2016 kommer hyreshöjningen att bli mellanskillnaden mellan den höjning du fick då och den höjning som sker nu.

På vilket sätt hålls informationsmöten? Jag har inte fått någon inbjudan.

Möten med hyresgäster som berörs kommer att ske individuellt genom att projektgruppen knackar på hemma hos dig. Du som berörs har fått brev med information om dag och tid för när projektgruppen besöker dig.

Vad händer om jag inte godkänner att ni renoverar min lägenhet?

Då skickas blanketten vidare till Hyresnämnden som beslutar om renoveringen ska ske eller inte. Hyresnämndens beslut gäller.

Även om du inte godkänner renoveringen ska blanketten fyllas i och skrivas under samt lämnas in till Telge Bostäder.

Var kan jag lämna in min medgivandeblankett?

Följande alternativ finns för inlämning av blankett:

  • Posta till projektledare: Telge Bostäder AB, Per Christiansson, Box 633, 151 27 Södertälje
  • Lämna in på projektkontoret, lokalen på Sköldvägen 6, i brevlådan eller till projektgruppen på onsdagar kl.13.00-15.00 (från och med den 2 juni 2021)
  • Lämna i brevlåda eller reception på Storgatan 42
När behöver jag senast lämna in min medgivandeblankett?

Eftersom vi behöver ha alla blanketter inskickade med underskrift innan vi kan sätta ett startdatum för renoveringen vill vi såklart att du skickar in den så snart du kan. Du har rätt till en betänketid på 60 dagar från att du fått medgivandeblanketten.

Hur lång tid kommer arbetet att ta?

I din lägenhet beräknas arbetet att ta åtta (8) veckor. Hela arbetet beräknas ta cirka 10-12 månader.

Varför ska vi bo kvar i lägenheten under tiden? Vi kommer ju inte kunna använda badrummet?

Eftersom arbetet inte förväntas ta särskilt lång tid tror vi att det smidigaste är att undvika evakuering. Vi kommer att ställa upp bodar på gården med toalett och dusch samt matlagningsmöjligheter som du kan använda under tiden för arbetet i din lägenhet. Dessa utrymmen kommer att städas varje dag. Det finns också möjlighet att ha en portabel toalett inne i lägenheten, denna töms regelbundet.

Jag kan inte bo kvar under renoveringen på grund av hälsoskäl, hjälper ni mig med ett tillfälligt boende?

Om behov finns av evakuering kan du ange det i medgivandeblanketten. Har du läkarintyg på att du inte kan bo kvar i din lägenhet ordnar vi med ett annat boende för dig.

Om läget med covid-19 kvarstår känns det inte bra att dela toalett och dusch med andra, hur gör ni då?

Gemensamma utrymmen med toalett och dusch kommer att städas varje dag.

Skulle det bli aktuellt med evakuering för alla hyresgäster kommer vi att se över olika alternativ och återkomma till dig i god tid innan.

Kan jag själv välja hur mitt nya badrum ska se ut?

Vill du vara med och påverka renoveringen med förslag och idéer kan du anmäla dig till hyresgästgruppen. Där går vi igenom projektet och önskemål från er hyresgäster. Kontakta någon i projektgruppen för anmälan.

Hur stor blir min hyreshöjning?

Hyreshöjningen beror på vilken åtgärd du får i din lägenhet, det beror också på hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

  • Badrumsrenovering + köksstam(blandare): 764 kronor per månad.
  • Badrumsrenovering + wc + köksstam(blandare): 889 kronor per månad.

Information om vilken hyreshöjning som gäller just din lägenhet finns i medgivandeblanketten.

Får jag reducerad hyra under tiden ni renoverar min lägenhet?

Ja, du får reducerad hyra under tiden som arbetet pågår i din lägenhet. Avdraget är 40% av normal månadshyra för den period som arbetet pågår hemma hos dig.

Jag hittar inte svar på min fråga

Hittar du inte svar på din fråga här är du välkommen att kontakta någon av oss i projektgruppen. Du hittar kontaktuppgifter till höger på den här sidan (om du besöker sidan i mobilen finns kontaktuppgifterna här nedanför).

Vi finns också på plats i en lokal på Sköldvägen 6, onsdagar kl. 13.00-15.00 för att svara på frågor.

Senast ändrad: 27 maj, 2021