Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Illustration av rör

Stambytesprojekt i Fornbacken

Här samlar vi all information om stambytesprojektet i Fornbacken. Du hittar frågor och svar, kontaktuppgifter till projektgruppen och kundservice samt annan nödvändig information.

Vad kommer att hända i Fornbacken

Under 2021 planerar vi att påbörja ett stambyte i Fornbacken. Stambytet sker i två etapper med start på Fornbacken 29-55, andra etappen är Fornbacken 57-75.

Ett stambyte innebär att ledningarna i väggarna byts ut till nya, det behöver göras ungefär var 40-50:e år. De ledningar som byts ut är vattenledningar, elledningar och avlopp.

Ledningarna kallas för stammar och ser till så att varje lägenhet får el och vatten. Eftersom stammarna är gamla och slitna är det nu dags att byta dem.

Vi räknar med att hela stambytet tar två år att genomföra.

Hur går det till?

Ett stambyte tar tid, men vi räknar med att din lägenhet renoveras i ungefär åtta veckor. Du kommer att bo kvar under renoveringstiden.

Eftersom badrummet kommer att totalrenoveras och vattnet i köket stängs av ställer vi upp bodar med toalett, dusch och matlagningsmöjligheter på gården.

Vad händer just nu?

Vi har skickat ut en informationsfolder till de hyresgäster som berörs i första etappen. I foldern förklarar vi närmare hur stambytet går till och vad som kommer att ske i deras lägenheter.

Vi kommer att ha informationsmöten med hyresgästerna på Fornbacken 29-55 där projektgruppen finns närvarande och kan svara på frågor.

Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna med svar för att kunna hjälpa dig längs vägen. Hittar du inte svar på din fråga här är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

När påbörjas stambytet?

Planen är att påbörja renoveringarna under hösten 2021. Innan ett exakt datum kan bestämmas behöver alla medgivandeblanketter vara inlämnade till oss, när alla blanketter har lämnats in kommer vi att meddela ett exakt datum för start av stambytet.

Kan jag välja bort stambytet?

Du kan välja att kryssa i ”ej medgivande” på medgivandeblanketten om du inte godkänner renoveringen. Då kommer blanketten att skickas till Hyresnämnden som beslutar om stambytet ska ske eller inte. Hyresnämndens beslut gäller oavsett om du gett ditt medgivande eller inte.

Huset är i stort behov av ett stambyte eftersom det finns läckande ledningar i väggarna och ytskikt som inte håller tätt. Stambyten behöver ske var 40-50:e år och nu är det dags.

Även om du inte godkänner renoveringen måste du skriva under och lämna in blanketten.

Kan jag välja bort badrumsrenoveringen och bara få ett stambyte?

Nej, en av anledningarna till att badrumsrenoveringen sker är för att det finns läckande ledningar i väggarna och ytskikt som inte håller tätt. Detta orsakar fukt i väggarna som i sin tur kan leda till vattenskador.

Badrumsrenoveringen är nödvändig för att din lägenhet och huset ska uppfylla krav på den standard vi har i alla våra hus.

Kan jag renovera köket när ni ändå är här?

Nej, eftersom det är många lägenheter som ska renoveras är tidplanen begränsad. Är du intresserad av tillval som till exempel nya köksluckor är du välkommen att göra en ansökan om tillval via vår hemsida.

Jag fick mitt badrum renoverat nyligen, blir det ändå renoverat när stambytet sker?

Ja, ditt badrum kommer att renoveras ändå. Däremot får du ingen ytterligare hyreshöjning eftersom du fick en hyreshöjning när ditt badrum blev moderniserat.

(Reservation på hur länge sedan renoveringen utfördes. Vi återkommer med svar för just din lägenhet.)

Varför kan jag inte hälla ut något i diskho eller avlopp när köksstammen renoveras?

När köksstammen renoveras stängs vattnet av helt och stammen monteras ner. Om det då hälls vatten eller annat i avloppet kommer det att rinna ut i väggarna. Skulle det hända kan det innebära stora fördröjningar i arbetet. Därför är det viktigt att ingenting hälls i diskho eller avlopp när köksstammen renoveras.

Vad händer om jag inte godkänner att ni renoverar min lägenhet?

Du kan välja att kryssa i ”ej medgivande” på medgivandeblanketten om du inte godkänner renoveringen. Då kommer blanketten att skickas till Hyresnämnden som beslutar om stambytet ska ske eller inte. Hyresnämndens beslut gäller oavsett om du gett ditt medgivande eller inte.

Huset är i stort behov av ett stambyte då det finns läckande ledningar i väggarna och ytskikt som inte håller tätt. Stambyten behöver ske var 40-50:e år och nu är det dags.

Även om du inte godkänner renoveringen måste du skriva under och lämna in blanketten.

Var kan jag lämna in min medgivandeblankett?

Följande alternativ finns för inlämning av blankett:

  • Posta till projektledare: Telge Bostäder AB, Mats Bergquist, Box 633, 151 27 Södertälje
  • Lämna in på informationsmöte
  • Lämna i brevlåda eller reception på Storgatan 42
  • Lämna i brevlåda på Fornbacken 47
När behöver jag senast lämna in min medgivandeblankett?

Eftersom vi behöver ha alla blanketter inskickade med underskrift innan vi kan sätta ett startdatum för renoveringen vill vi såklart att du skickar in den så snart du kan. Du har rätt till en betänketid på 60 dagar från att du fått medgivandeblanketten.

Hur lång tid kommer arbetet att ta?

I din lägenhet beräknas arbetet att ta åtta veckor. Total byggtid för hela arbetet är beräknad till cirka två år.

Varför ska vi bo kvar i lägenheten under tiden? Vi kommer ju inte kunna använda badrum/kök?

Vi tror att det smidigaste är att undvika en evakuering. Vi kommer att ställa upp bodar på gården med toalett och dusch samt matlagningsmöjligheter som du kan använda under tiden för arbetet i din lägenhet. Dessa utrymmen kommer att städas varje dag. Det finns också möjlighet att ha en portabel toalett inne i lägenheten, denna töms regelbundet.

Jag kan inte bo kvar under renoveringen på grund av hälsoskäl, hjälper ni mig med ett tillfälligt boende?

Om behov finns av evakuering kan du ange det i medgivandeblanketten. Har du läkarintyg på att du inte kan bo kvar i din lägenhet ordnar vi med ett annat boende för dig/er.

Om läget med covid-19 kvarstår känns det inte bra att dela toalett och dusch med andra, hur gör ni då?

Gemensamma utrymmen med toalett och dusch kommer att städas varje dag.
Skulle vi inte kunna genomföra arbetet på ett tryggt sätt kommer vi att återkomma till dig med åtgärder.

Kan jag själv välja hur mitt nya badrum ska se ut?

Vill du vara med och påverka renoveringen med olika förslag eller eventuella tillval är du välkommen att anmäla dig till hyresgästgruppen som kommer att gå igenom projektet och önskemål från er hyresgäster.

Du kan anmäla dig till hyresgästgruppen på informationsmötet.

Hur gör jag mina tillval för badrummet?

Vill du vara med och påverka renoveringen med olika förslag eller eventuella tillval är du välkommen att anmäla dig till hyresgästgruppen som kommer att gå igenom projektet och önskemål från er hyresgäster.

Du kan anmäla dig till hyresgästgruppen på informationsmötet.

Hur stor blir min hyreshöjning?

Hyreshöjningen är förhandlad med Hyresgästföreningen. Förhandlingarna för 2020 års hyror innebär en höjning på:

  • Badrumsrenovering + köksstam(blandare): cirka 753 kronor per månad.
Varför renoverar ni tvättstugan samtidigt som allt annat? Det känns rörigt.

Tvättstugorna är anslutna till samma stammar som badrum och kök i huset. Därför renoveras tvättstugan samtidigt eftersom stammen byts ut. Renoveringen av tvättstugan beräknas ta tio veckor.

Hur stor hyreshöjning får jag efter att tvättstugan renoverats?

Hyreshöjningen är förhandlad med Hyresgästföreningen. Förhandlingarna för 2020 års hyror innebär en höjning på cirka 54 kronor per månad.

Jag förstår att jag får en hyreshöjning för badrummet, men varför får jag en hyreshöjning för tvättstugan också?

Eftersom tvättstugan renoveras höjs också standarden i huset. Hyreshöjningen är i överenskommelse med Hyresgästföreningen och gäller standardhöjdande åtgärder, likt renoveringen av tvättstugan i det här fallet.

Får jag reducerad hyra under tiden ni renoverar min lägenhet?

Ja, du får reducerad hyra under tiden som arbetet pågår i din lägenhet.

  • Badrumsrenovering + köksstam: avdrag på 40% av din normala månadshyra under den period du inte kan använda ditt badrum.
  • Du får ett avdrag på 100% av din normala månadshyra under den period då även köksstammen renoveras och du inte kan använda ditt kök.
Jag kan inte närvara vid något informationsmöte, hur kan jag få informationen?

Kontakta gärna någon i projektgruppen för att se om det finns möjlighet till att närvara vid ett informationsmöte en annan dag eller tidpunkt.

Vi samlar all viktig information på vår hemsida, telge.se/stambytefornbacken. Där kan du läsa om hur arbetet går just nu, vanliga frågor och svar, hitta kontaktuppgifter till oss och annat du kan tänkas behöva.

Skulle du inte hitta svar på din fråga eller fundering på vår hemsida kan du alltid kontakta någon i projektgruppen.

Senast ändrad: 15 mars, 2021