Use Google translate to translate the web page. Telge AB takes no responsibility for the translation.

Ditt gröna boende

Jorden har begränsade resurser som vi förbrukar i allt snabbare takt. I princip allt vi gör varje dag slukar energi. Vi måste lära oss att förbruka mindre och spara smart utan att för den skull behöva förändra hela vår livsstil. Här hittar du enkla tips som gör vardagen mer energisnål.

Sopor och sopsortering

I ett hushåll uppstår det sopor av olika slag. Vårt mål är att göra det så enkelt som möjligt för dig att bli av med allt ditt avfall.

Matrester slänger du i gröna påsen. För hushållen i Södertälje och Nykvarn finns två återvinningscentraler, Tveta och Returen. Dit åker du själv med ditt grovavfall. Det finns även ett femtiotal återvinningsstationer vilket underlättar din källsortering av förpackningar. Vi hämtar även farligt avfall med miljöbilen.

Osäker på hur du ska sortera soporna? I vår sorteringsguide kan du läsa mer.

Gröna och vita påsar

Du som hyresgäst får varje år en ranson av dina gröna eller vita påsar. Antalet påsar är anpassat efter det antal påsar du beräknas förbruka på ett år. Om du inte har fått dina påsar eller om dina påsar tagit slut är du välkommen att kontakta vår kundservice för att få veta hur du på bästa sätt får dina påsar.

Förbruka mindre vatten

 • Undvik att handdiska under rinnande vatten. Om du diskar en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd diskbalja eller diskpropp i stället.
 • Duscha istället för att bada. En dusch i tre minuter motsvarar i snitt 36 liter. Ett fyllt badkar motsvarar cirka 150 liter vatten.
 • Genomsnittssvensken gör av med ungefär 160 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. Stäng gärna av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret.
 • Felanmäl eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. En droppande vattenkran kan kosta upp emot 55 liter vatten per dygn. Och en rinnande toalett kan förbruka upp emot så mycket som 1 000 liter vatten per dygn.
 • Stäng av vattnet när du borstar tänderna. Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

Din belysning

 • Att ha rätt belysning på rätt ställe är av stor betydelse. Starkare belysning där man arbetar och mer begränsad allmänbelysning ger upplevelse av ljus på rätt plats utan onödigt hög energianvändning.
 • Släck lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Det finns flera olika metoder för att se till att lampor är släckta när de inte behövs. Det kan till exempel vara ljussensorer, rörelsevakter och timer.

Källa: Energimyndigheten

Hemelektronik

Det finns många sätt att spara både energi och pengar när det kommer till din hemelektronik.

 • När du stänger av tv:n med fjärrkontrollen blir den inte helt avstängd. Den står i standby-läge och drar då energi.
 • Stäng av både datorn och alla tillbehör som till exempel skrivare med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Hur mycket du kan spara är väldigt olika, men i genomsnitt ligger det omkring 250 kilowattimmar per år för alla apparaterna i ditt hushåll sammanlagt.
 • Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag så kan du enkelt stänga av alla på samma gång.
 • Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.
 • Nya tv-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Energiförbrukningen kan minska med omkring 50 procent om det är mörkt i rummet.
 • Fråga efter energianvändningen när du köper ny tv. En LCD- eller plasma-tv drar inte så mycket mer än en gammal tjock-tv med motsvarande bildyta, men ofta kostar man på sig en lite större tv när man ändå ska köpa en ny. Till exempel kan energianvändning vid byte från 28 tums bildrör till 42 tums plasma tredubblas.
 • De flesta nya tv-apparater har idag inbyggd digitalbox för mark- och kabel-tv. Inbyggd box för satellit-tv är fortfarande ganska ovanligt. Energianvändningen för en tv ökar inte för att den har en inbyggd box, så du spar in hela boxens energianvändning genom att ha en tv med inbyggd box. Vill du ändå ha en separat digitalbox finns numera digitalboxar som kan stängas av helt utan att de förvalda inställningarna går förlorade. En digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre tv per år.

Källa: Energimyndigheten

Matlagning och matförvaring

Det finns många sätt att spara både energi och pengar när det kommer till matlagning och matförvaring.

 • Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.
 • Frosta av frysen när det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen.
 • Ska du tina upp mat från frysen? Ta ut den i god tid och låt den tina i kylen.
 • Se till att kylen och frysen har täta dörrar eller luckor. Byt gummilisterna om de går sönder. Ett enkelt sätt att kontrollera om dörren är tät eller inte är att lägga ett papper mellan dörren och skåpet och stänga dörren. Om det går lätt att dra ut pappret är det dålig kontakt mellan dörrlisten och skåpet.
 • Ska du köpa ny kyl eller frys? Välj en som är energimärkt med A, eller A+. till A+++.
 • Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.
 • Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten – då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med locket av.
 • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det spar energi.
 • Ska du värma en liten portion mat eller bara en kopp tevatten? Då är mikron ett bra alternativ.

Källa: Energimyndigheten

Till toppen av sidan

 

Senast ändrad: 15 augusti, 2019