Kvinna utanför ingången till LP Ria i Järna
Tema: Trygghet

Stöd till behövande

Det finns människor som är ensamma. Det finns de som har det svårt ekonomiskt, det finns de som inte har någonstans att bo, det finns de som lider av psykisk ohälsa, det finns de som missbrukar. Personer som är socialt utsatta i samhället blir allt fler. En plats för dessa människor att få stöd och hjälp är LP Ria i Järna.

Värme och gemenskap

På Hagagatan 14 i Järna, i ett av Telge Bostäders hyreshus ligger LP Rias lokal. När du kliver in genom dörren möts du av värme och gemenskap.

Vid små runda cafébord sitter det grupper av människor som samtalar med varandra. Ljuder av småprat från besökarna blandar sig med slamret av porslin från köket. Det är yngre som äldre, män och kvinnor. 

Stöd och hjälp

– Många av våra besökare är stammisar. Hos oss kan du fika till självkostnadspris, spela spel, läsa tidningen, se på tv, få hjälp med blanketter samt prata med personal och andra gäster, berättar Gunilla Israelsson som är föreståndare.

LP Ria har också ett litet förråd med kläder och husgeråd som skänks till behövande besökare.

– Vi ger också ut matkassar. Innehållet i dessa har vi fått från våra fantastiska sponsorer, berättar Gunilla.

Alla är välkomna

LP Ria drivs som en ideell förening vars huvudmän är Svenska kyrkan i Järna och Södertälje Pingst. Även Södertälje kommun bidrar med stöd till verksamheten.

– Vi har en kristen värdegrund men du måste inte vara troende för att komma hit till oss. Alla är välkomna, förklarar Gunilla och fortsätter:

– Det är många som upplever att det känns svårt att be om hjälp. Man känner skam att till exempel inte klara sig själv ekonomiskt eller att ha hamnat i ett missbruk som gör livet lite extra svårt. Många människor är också väldigt ensamma i vårt samhälle. Att världsläget är tufft märker vi tydligt då vårt besöksantal bara ökar.

Öppettider LP Ria i Järna

  • Måndag-fredag kl. 9.00-13.00.

  • Under september till maj är det även öppet på lördagar kl. 10.00-13.00.
  • LP Ria finns på Hagagatan 14 i Järna.

Välkommen!